Faimoasa Lege privind refacerea naturii, propusă în iunie 2022, are ca obiectiv inversarea declinului drastic al naturii europene, cu ambiția de a reface 20% din suprafețele terestre și marine ale UE până în 2030 și de a lucra treptat pentru a ajunge la o stare de sănătate deplină până în 2050.
Acesta include o serie de dispoziții care privesc sectorul agricol, inclusiv elaborarea de planuri naționale privind măsurile de restaurare.
După un drum extrem de anevoios, pavat cu împotriviri din partea dreptei Parlamentului și a grupurilor de agricultori, negociatorii au convenit în cele din urmă asupra unui text de compromis – deși într-o formă diluată – în noiembrie. Tot ce a rămas de făcut a fost ca legislatorii să semneze oficial legea.
După runde intense de negocieri tehnice, aceasta este de obicei o formalitate. Însă, acest pas s-a dovedit a fi diferit pentru această lege.
După ce a supraviețuit unui vot final pe muchie de cuțit în Parlament, legea se confruntă acum cu o soartă la fel de tensionată în mâinile Consiliului, unde manevrele politice de ultim moment au deraiat procedurile vineri (22 martie).
După ce nu s-a reușit obținerea unui sprijin suficient pentru text, două voturi menite să pecetluiască definitiv acordul – unul la nivel tehnic, vineri, și altul la o reuniune a miniștrilor mediului din UE, luni (25 martie) – au fost amânate „până la o notificare ulterioară”, potrivit unei surse diplomatice.
Italia, Țările de Jos, Suedia, Polonia, Finlanda și Ungaria au sugerat că nu pot susține votul, în timp ce Belgia – care deține în prezent președinția rotativă a UE – și Austria au anunțat că se vor abține.
Acest lucru înseamnă că legea nu ar fi reușit să obțină majoritatea calificată necesară. În Consiliu, legislația are nevoie de sprijinul a cel puțin 15 state membre care reprezintă cel puțin 65% din populația UE. În prezent, statele membre care sprijină legea reprezintă 64,05% din populație.
Pentru unii, problemele sunt profunde – Olanda, de exemplu, contestă obiectivele obligatorii pentru 2040 și 2050, susținând într-o declarație că acestea vor „intensifica” provocările legate de punerea în aplicare.
Citește știrea integrală aici.
Credit foto: Natura che vale