Ţara baltică, ce are o frontieră terestră comună cu Rusia cu o lungime de 300 de kilometri, a afirmat că intenţionează să investească în artilerie, vehicule blindate, muniţii, drone şi alte echipamente militare.
La peste un deceniu de la anexare peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia şi la aproape trei ani de la începerea invaziei ruse în Ucraina, ţările baltice se tem că şi ele ar putea ajunge în cele din urmă la o confruntare militară cu Rusia.
Anul trecut, Letonia a decis să aloce 1,56 miliarde euro pentru bugetul apărării pe 2025, ceea ce reprezintă o estimare de 3,45% din PIB-ul său.
”Ca ţară învecinată cu Rusia, pentru Letonia este important să dea un exemplu şi să invite alte ţări NATO să îi urmeze”, a subliniat ministrul apărării leton Andris Spruds.
Preşedintele american Donald Trump a declarat că ţările europene din NATO ar trebui să cheltuiască pentru apărare 5% din PIB-ul lor, mult peste ţinta de 2% stabilită la summitul NATO din Ţara Galilor în septembrie 2014 şi mult peste proporţia din PIB alocată chiar şi de SUA pentru apărare.
Poziţia liderului de la Casa Albă a fost susţinută şi de noul secretar al apărării american Pete Hegseth cu ocazia participării sale la reuniunea NATO la nivelul miniştrilor apărării, desfăşurată la Bruxelles în 12-13 februarie.