Lider al opoziției din Rusia denunță legăturile lui Mircea Geoană cu Kremlinul: Afaceri cu iz extrem de dubios

„Mircea Geoană, numărul doi din NATO, candidează la președinția României și îl critică pe Putin. Cu toate astea, partenerul de afaceri al unui consilier de-ai lui Geoană are legături directe cu Kremlinul”, a transmis Mihail Hodorkovski pe X (fostul Twitter)

Hodorkovski a ținut să amintească de faptul că Mircea Geoană a efectuat vizite la Moscova, în anul 2009.

Este destul de șocant că NATO nu ar lua în calcul astfel de informații atunci când numește persoane în astfel de funcții înalte. Românii ar trebui să țină cont de acest lucru atunci când se vor duce să își aleagă președintele”, a mai comentat unul dintre liderii opoziției ruse.

Ancheta internațională care dezvăluie rețeaua care duce la Mircea Geoană

Kozlov, care se autodeclară pasionat de pescuit, pare să ascundă o identitate secretă. Sub numele de Alex Krepchinsky, el a fost identificat ca fiind un propagandist înflăcărat, activ după invazia din 2014 a estului Ucrainei, promovând sentimente pro-ruse și acționând împotriva intereselor ucrainene. Potrivit unor investigații jurnalistice, Krepchinsky a fost implicat în recrutarea de activiști pentru cauza rusă și chiar a oferit recompense pentru colectarea de informații despre cetățeni ucraineni.

Rareș Mănescu a evitat să răspundă întrebărilor despre activitățile de propagandă ale partenerului său de afaceri. Cu toate acestea, dosarele obținute printr-o solicitare de informații publice arată că Mănescu și Kozlov au înființat împreună o companie pe 31 mai, la doar câteva luni după ce Mănescu a renunțat la activitatea sa în cadrul echipei de campanie a lui Mircea Geoană.

Deși Geoană a declarat că Mănescu „nu a fost niciodată managerul său de campanie”, documente interne din organizația sa dezvăluie că Mănescu a avut un rol activ în etapa de pregătire a campaniei. Un e-mail datat 5 aprilie îl desemna pe Mănescu drept coordonator în București, iar pe 13 aprilie, el era programat să vorbească cu activiști despre progresul în crearea structurii organizaționale a campaniei.

În ciuda acestor dovezi, Mănescu susține că a părăsit echipa de campanie în luna mai, coincizând cu momentul în care a început colaborarea de afaceri cu Kozlov.

Deși Kozlov neagă că ar fi folosit pseudonimul Krepchinsky, există dovezi substanțiale care sugerează contrariul. Zeci de fotografii, articole de presă, interviuri și comentarii pe rețelele de socializare au fost analizate de organizații de cercetare precum Truth Hounds, care au confirmat că Kozlov și Krepchinsky sunt aceeași persoană.

Printre activitățile lui Krepchinsky se numără promovarea ideilor pro-ruse în estul Ucrainei și participarea la emisiuni de propagandă în Rusia. Într-un interviu din 2016 pentru Vesti FM, o emisiune a postului de radio de stat rus, Krepchinsky a descris vizitele sale în regiunea Donbas, afectată de război. De asemenea, documente de călătorie arată că Kozlov a vizitat Crimeea de mai multe ori între 2015 și 2020, ceea ce întărește suspiciunile legate de identitatea sa dublă.

 

DOCUMENT – SRI îngroapă ‘lebăda neagră’ care ar fi putut lovi campania Elenei Lasconi

Topul orașelor din România în 2024: Litoralul nu se mai află pe lista preferințelor