Producția și vânzarea de covrigi, croissante, pizza și alte produse de panificație în peste 140 de unități au transformat LUCA într-un brand cu peste 2.600 de angajați, cu 300 mai mulți față de anul anterior. În ultimii zece ani, compania a recrutat peste 2.000 de oameni și și-a extins prezența și în afara țării, având în prezent nouă unități în Polonia.
Succesul lanțului reflectă schimbarea obiceiurilor de consum ale românilor, care aleg tot mai des gustările rapide și accesibile în locul gătitului acasă. Cozile de la simigerii nu se mai formează doar dimineața, ci pe tot parcursul zilei.
Pe locul al doilea în clasament se află Comtim România (fostă Smithfield), liderul producției de carne de porc, cu peste 2.300 de salariați și o producție anuală de peste 900.000 de porci. În top zece figurează și ELIT, divizie a Comtim, specializată în produse procesate și dezvoltată inclusiv prin achiziții.
Locul al treilea este ocupat de Transavia, unul dintre cei mai importanți producători de carne de pui din România, cu peste 2.200 de angajați care activează în ferme, abatoare și fabrici de procesare. Compania produce anual 100.000 de tone de carne de pui.
În 2024, poziția de cel mai mare angajator din domeniu era ocupată de Unicarm, deținută de familia Lucuț, companie care a decis ulterior să separe activitatea de comerț și să păstreze pe această firmă doar producția alimentară.
Analiza arată că opt dintre cei mai mari zece angajatori activează în procesarea cărnii, iar doar doi – Tinervis și Vel Pitar – sunt din segmentul panificației, deși acesta generează cele mai mari cifre de afaceri din sector.
În total, industria alimentară din România are peste 180.000 de angajați, iar cei mai mari zece angajatori cumulează peste 19.000 de salariați, adică aproximativ 10% din total. Creșterea numărului de angajați din ultimii ani a fost susținută și de salariile mai mari, impulsionate de facilități fiscale pentru producători.