Liderii ţărilor arabe şi musulmane, reuniţi într-un summit la Riad, cer Israelului să se retragă din teritoriile arabe pe care le ocupă pentru a se ajunge la o pace ”globală” în O.Mijlociu şi-l acuză de ”crimă de genocid” în Fâşia Gaza

Liderii ţărilor arabe şi musulmane, reuniţi în Arabia Saudită, au cerut Israelului să se retragă în totalitate din teritoriile arabe pe care le ocupă, pentru a se ajunge la o pace ”globală” în Orientul Mijlociu, relatează AFP.

”O pace dreaptă şi globală în regiune (…) nu poate fi obţinută fără a pune capăt ocupaţiei israeliene a tuturor teritoriilor ocupate” din 1967 – când Israelul a ocupat Cisiordania, Ierusalimul de Est şi partea siriană a Platoului Golan – ,”conform rezoluţiilor ONU şi Planului de Pace Arab din 2022”, se arată în declaraţia finală a summitului.

Acest summit comun al Ligii Arabe şi Orgabizaţiei Cooperării Islamice (OCI), găzduit luni de Arabia Saudită, un nume greu în regiune, cere unirea tuturor teritoriilor palestiniene – Fâşia Gaza şi Cisiordania ocupată – într-un stat palestinian – Palestina – a cărui capitală reafirmă că este Ierusalimul de Est, ocupat de către Israel.

Mişcarea islamistă palestiniană Hamas  le-a cerut ţărilor arabe şi musulmane să pună în aplicare declaraţiile adoptate la summit şi să oblige Israelul să-şi înceteze ”agresiunea”.

”Afirmarea drepturiulor naţionale ale poporului nostru, al cărui prim (drept) este înfiinţarea unui stat palestinian independent cu Ierusalimul drept capitală, cere eforturi imediate şi soluţii practice pentru a obliga (Israelul) să-şi înceteze agresiunea şi genocidul împotriva poporului nostru”, scrie Hamasul.

Summitul de la Riad, consacrat situaţiei în Orientul Mijlociu, a fost ocazie ca participanţii să-şi stabilească aşteptările de la viitoare administraţie a preşedintelui ales american Donald Trump.

În primul său mandat, acesta şi-a multiplicat gesturile în favoarea Israelului, prin transferarea Ambasadei Statelor Unite de la Tel Aviv la Ierusalim, şi a contribuit la o normalizare a relaţiilor Israelului cu Bahrainul, Emiratele Arabe Unite (EAU), Marocul şi Sudanul, prin Acordurile Abraham.

Anterior, doar Egiptul şi Iordania erau singurele dintre cele 22 de state membre ale Ligii Arabe care întreţineau relaţii oficiale cu Israelul.

Guvernul israelian al lui Benjamin Netanyahu este ostil soluţiei cu două state care să coexiste – Israelul şi Palestina – în vederea soluţionării acestui conflict vechi de zeci de ani, o soluţie cerută de marea majoritate a comunităţii internaţionale.

Dorinţa înfiinţării unui stat palestinian nu este ”azi” un proiect ”realist”, a declarat luni noul ministru israelian de Externe Gideon Saar. ”Un stat palestinian (…) va fi un stat Hamas”, a apreciat el.

”CRIMĂ DE GENOCID”

Participanţii la summit au ”condamnat ferm” acţiunile armatei israeliene, pe care le-au catalogat drept o ”crimă de genocid (…) mai ales în nordul Fâşiei Gaza în cursul ultimelor săptîmâni”, unde armata israeliană desfăşoară o ofensivă sângeroasă de la 6 octombrie.

Ei cer comunităţii internaţionale ”să interzică exportul sau transferul de armament şi de muniţie Israelului” şi condamnă ”atacurile continue ale autorităţilor israeliene (…) împotriva ONU”.

Războiul din Fâşia Gaza a fost lansat după atacul fără precedent al Hamas în sudul Israelului la 7 octombrie 2023, care a antrenat moartea a 1.206 persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP pe baza unor date israeliene oficiale.

Ofensiva lansată de către Israel cu scopul de aneanatiza mişcarea islamistă palestiniană s-a soldat cu peste 43.600 de morţi, potrivit unor date ale Ministerului Sănătăţii al Hamas, consieerate fiabile de către ONU, şi a aruncat Fâşia Gaza asediată într-un dezastru umanitar.

Şeful în exerciţiu al diplomaţiei europene Josep Borrell a avertizat cu privire la ”puternica probabilitate a unei foamete” în nodul enclavei şi a denunţat ”recursul la foamete ca armă de război”.

Israelul poartă de la 23 septembrie şi un Război în Libanul vecin, împotriva Hezbollah.

Cel puţin şapte persoane au fost ucise luni în atacuri israeliene, ”majoritatea femei şi copii”, la Saksakieh, în sudul Libanului,iar cel puţin alte opt persoane au fost ucise în satul Ain Yaacoub, în nordul Libanului, vizat într-un rar raid la o astfel de distanţă de forntiera cu Israelul, a anunţat Ministerul libanez al Sănătăţii.

Potrivit unei surse libaneze din domeniul securităţii, atacul din nord viza un membru Hezbollah care făcea parte dintr-o familie de deplasaţi din sudul Libanului.

”ÎNCĂLZIRE” IRANIANO-SAUDITĂ

”Lumea aşteaptă” ca viitoarea administraţie Trump să pună ”imediat” sfârşit războiaelor din Fâşia Gaza şi Liban, a anunţat, la rândul său, la Riad, prim-vicepreşedintele iranian Mohammad Reza Aref.

El a catalogat asasinarea liderilor Hamas şi Hezbollah drept ”terorism organizat” al Israelului.

Liderul de facto al Arabiei Saudite Mohammed bin Salman a cerut mai înainte ca Israelul ”să se abţină să atace” Iranul, pe fondul schimbului de atacuri şi de ameninţări între cele două ţări.

Prinţul moştenitor saudit a catalogat Irabul drept o ”Republică soră”, un semn  al unei ”încălziri” a relaţiilor celor două puteri rivale regionale, care au pus sfârşit în 2023 unei ”răciri” de şapte ani.

Această apropiere ”crează un mediu regional mult diferit” de cel al primului mandat al lui Donald Trump, apreciază H.A. Hellyer, de la Institutul Royal United Services din Londra.

”RĂZBOI DE LUNGĂ DURATĂ”

Iranul, inamicul Israelului, susţine Hezbollahul libanez, Hamasul palestinian şi pe rebelii huthi din Yemen.

Huthi au anunţat un nou atac, luni, împotriva unei baze militare din Israel, iar armata israeliană a confirmat că a interceptat o rachetă provenind din Yemen.

Hezbollah, care revendică zilnic tiruri în sudul şi nordul Israelului, a anunţat că este ”pregătit de un nou război de lungă durată”.

După ce noul şef al diplomaţiei israeliene a anunţat ”unele progrese” în vederea unui armistiţiu în Liban – condiţionat de o neutralizare a Hezbollah -, noul ministrul israelian al Apărării Israel Katz a exclus orice armistiţiu dacă mişcarea libaneză nu ”capitulează”.

În Fâşia Gaza, Apărarea Civilă a anunţat că cinci palestinieni au fost ucişi în atacuri aeriene israeliene în Tabăra de Refugiaţi palestinieni de la Nuseirat (centru) şi Jabalia (nord).

Şeful Bisericii Anglicane Justin Welby demisionează în urma unui scandal sexual

Handbal feminin: Lotul României pentru Campionatul European din 2024; Cristina Laslo nu a fost convocată