Este vorba despre diferende comerciale – privind maşinile electrice chinezeşti, material medical sau coniacul francez – şi parteneriatul strâns între China şi Rusia, pe care multe capitale europene îl privesc cu suspiciune în contextul Războiului din Ucraina.
Un summit urmează să aibă loc săptâmâna aceasta în China în vederea marcării a 50 de ani de relaţii diplomatice între Beijing şi Cpmunitatea Europeană care a devenit mai târziu Uniunea Europeană (UE) – însă datele precize nu au fost confirmate.
”Preşedintele Consiliului European António Costa şi preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen vor sosi într-o vizită în China la 24 iulie”, a anunţat într-un comunicat Ministerul chinez de Externe.
”Preşedintele (chinez) Xi Jinping se va întâlni cu ei. Premierul Li Qiang şi cei doi lideri UE vor coprezida al 25-lea Summit China-UE”, a precizat el.
Conflictele s-au multiplicat, în ultimii trei ani, între Bruxelles şi Beijing în diverse sectoare economice – automobile electrice, industria feroviară, panouri solare şi eoliene.
UE se teme de faptul că o producţie manufacturieră – supraabundentă -, alimentată de subvenţii publice masive poate agrava un deficit comercial considerabil, iar piaţa europeană poate fi inundată de produse chinezeşti ieftine, în detrimentul întreprinderilor de pe bătrânul continent.
Cei doi lideri europeni vor încerca de asemenea să obţină o relaxare a restricţiilor la exporturile de pământuri rare chineze, indispensabile în producţia telefoanelor mobile sau maşinilor electrice.
Consiliul European, prezidat de către António Costa, este instituţia din care fac parte şefii de stat şi de guverne ai statelor membre UE.
Relaţiile chinezo-europene nu sunt la fel de degradate ca cele ale Beijingului cu Statele Unite.
”Acest summit este o ocazie de a angaja un dialog cu China la cel mai înalt nivel şi de a purta discuţii sincere şi constructive în probleme care ne privesc şi pe unii şi pe ceilalţi”, declară António Costa, citat într-un comunicat publicat de serviciile sale.
”Vrem un dialog, un angajament real şi progrese concrete. Vizăm o relaţie echitabilă şi echilibrată în beneficiul ambelor părţi”, subliniază el.