Liderul Groenlandei vrea să declare independenţa teritoriului faţă de Danemarca

Prim-ministrul Groenlandei, Mute Egede, a subliniat dorinţa de a obţine independenţa faţă de Danemarca, fostul său conducător colonial, în timpul discursului său de Anul Nou, marcând o schimbare semnificativă în retorica privind viitorul insulei arctice, relatează Reuters.

„Este timpul ca noi înşine să facem un pas şi să ne modelăm viitorul, de asemenea în ceea ce priveşte cu cine vom coopera îndeaproape şi care vor fi partenerii noştri comerciali”, a spus el. „Istoria şi condiţiile actuale au arătat că cooperarea noastră cu Regatul Danemarcei nu a reuşit să creeze o egalitate deplină”, a declarat Egede. „Acum este timpul ca ţara noastră să facă următorul pas. Ca şi alte ţări din lume, trebuie să depunem eforturi pentru a elimina obstacolele din calea cooperării – pe care le putem descrie ca fiind cătuşele colonialismului – şi să mergem mai departe”, a spus el.

Discursul lui Egede vine în urma comentariilor preşedintelui ales al SUA, Donald Trump, care şi-a exprimat dorinţa de „proprietate şi control” asupra Groenlandei.

Guvernul Groenlandei a respins de două ori ofertele lui Trump de a cumpăra insula, în 2019 şi din nou anul trecut. „Groenlanda este a noastră. Nu suntem de vânzare şi nu vom fi niciodată de vânzare”, a dat asigurări Egede. 

În discursul său de Anul Nou, el nu l-a menţionat pe Trump sau Statele Unite. Capitala Groenlandei, Nuuk, este mai aproape de New York decât capitala daneză, Copenhaga.

Liderul Groenlandei şi-a exprimat, de asemenea, dorinţa de a consolida cooperarea teritoriului cu alte ţări.

Premierul a adăugat că depinde de poporul Groenlandei să decidă asupra independenţei, dar nu a precizat când ar putea avea loc un vo

O mişcare de independenţă a câştigat teren în Groenlanda în ultimii ani, în parte datorită dezvăluirilor privind comportamentul necorespunzător al autorităţilor daneze în cursul secolului al XX-lea, inclusiv o campanie de control al naşterilor lansată în anii 1960.

Groenlanda a fost o colonie daneză până în 1953, dar în prezent este un teritoriu autonom al Danemarcei, iar în 2009 a obţinut dreptul de a-şi revendica independenţa prin vot.

În 2023, guvernul Groenlandei a prezentat primul său proiect de Constituţie.

În timp ce majoritatea celor 57.000 de locuitori ai Groenlandei sprijină independenţa, există diviziuni cu privire la momentul oportun şi la impactul potenţial asupra nivelului de trai.

În ciuda bogăţiei de resurse minerale, petroliere şi de gaze naturale, economia Groenlandei rămâne fragilă, fiind puternic dependentă de pescuit şi de subvenţiile anuale din partea Danemarcei.

Groenlanda urmează să organizeze alegeri parlamentare înainte de 6 aprilie.

Armata britanică dezvoltă un ceas cuantic ultraprecis

Teleorman: Bărbat reţinut de poliţişti după ce a lovit-o cu pumnul pe o angajată a unei staţii de carburant