Liderul mondial în IT și rețele, investigat în România: ‘E un caz interesant. E pornit pe informaţii din interior’

„Deci, suspiciunea noastră care e la Cisco? Este că Cisco şi lanţurile sale distribuitori au un produs care e unic, adică nu e uşor replicabil, n-au concurenţi şi atunci atunci ei controlează anumite licitaţii. La licitaţie participă mai mulţi distribuitori, dar ei toţi vin cu produsul pe care îl dă Cisco sau cel împuternicit de Cisco şi, dacă dai preţuri diferite, evident că determini cine câştigă acea licitaţie. Toţi care au produse patentate, au în esenţă un monopol. (…) Momentan, e doar o investigaţie începută, dar suspiciunea, repet, asta este: că în momentul când ai un produs care e monopol, şi asta o ai când ai patente, dacă dai preţuri diferite la diferiţi distribuitori, de fapt distorsionezi concurenţa dintre ei în licitaţie. Deci, dacă vom sancţiona Cisco, e posibil să ajungem să sancţionăm şi alte companii în situaţii similare. De asta spun că e un caz interesant. E pornit pe informaţii din interior”, a explicat preşedintele Consiliul Concurenţei.

Distrugerea concurenței

El a subliniat că rostul patentului este acela de a permite companiilor respective să ia un preţ mai mare decât costul de producţie, ca să-şi recupereze investiţia în cercetare.

„Ideea noastră este că, dacă ai un monopol, trebuie să dai aceleaşi condiţii sau condiţii similare celor care sunt în condiţii similare. Nu trebuie să fie condiţii identice, dar în principiu nu trebuie să avantajezi un distribuitor faţă de altul. Nu trebuie să ajungi în situaţia în care, în esenţă, prin preţurile pe care le dai, tu de fapt ai distrus concurenţa din licitaţie. Atunci de ce mai face statul licitaţie, dacă deja tu, din condiţiile prin care furnizezi marfa aia, ai stabilit câştigătorul?”, a punctat Bogdan Chiriţoiu.

Şeful autorităţii de concurenţă a reiterat că din investigaţiile pornite anul acesta, Cisco pare cazul cel mai interesant, dar vor mai fi investigaţii care vor porni anul acesta şi la începutul anului viitor, însă depinde şi de capacitatea instituţiei.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Iulia Navalnaia își exprimă dorința ca Putin să devină „prizonier obişnuit”

Verdict devastator pentru Simona Halep! Specialiştii au spus clar. Nedreptate uriaşă pentru româncă