Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, anunţă că instituţia a preluat o propunere venită în urma consultării publice privind calendarul examenelor naţionale de anul viitor şi doreşte introducerea câte unei zile libere între probele de la Evaluarea Naţională şi a unei zile libere după a doua probă la Bacalaureat. Propunerea va fi discutată la şedinţa Comisiei de Dialog Social de la nivelul Ministerului Educaţiei.
”Feedback preluat: zi liberă între probele de la examene! Am ţinut cont de propunerile primite şi de opiniile exprimate în spaţiul public şi vom introduce câte o zi liberă între probe la evaluarea naţională 2025. La bacalaureat 2025 vom introduce o zi liberă după a doua probă. Vom propune această variantă de calendar, cu zile libere între probe, la şedinţa de mâine a Comisiei de Dialog Social de la nivelul Ministerului Educaţiei, apoi vom comunica şi calendarul final al examenelor”, a arătat, miercuri, Ligia Deca, într-o postare pe Facebook.
Ea a adăugat că se bucură că primeşte feedback, atunci când lansează documente în consultare publică.
”Transparenţa instituţională, feedbackul constructiv şi dialogul sunt, întotdeauna, cele mai potrivite modalităţi pentru a lua cele mai bune decizii pentru copii”, a afirmat Deca.
În 12 august, Ministerul Educaţiei a lansat în consultare publică proiectul de ordin privind organizarea şi desfăşurarea Evaluării Naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a (EN VIII), în anul şcolar 2024-2025, şi proiectul de ordin privind organizarea şi desfăşurarea examenului naţional de Bacalaureat – 2025. Documentele conţin, în anexe, calendarele de desfăşurare a examenelor.
După etapa de consultare, care s-a încheiat în 26 august, ora 12:00, forma finală a documentelor va fi aprobată prin ordin de ministru în urma analizei feedback-ului primit şi după şedinţa Comisiei de Dialog Social.
Principalele noutăţi propuse:
– pentru o mai bună fundamentare a deciziei privind contestarea notei obţinute la evaluarea iniţială, a fost introdusă prevederea de a permite vizualizarea lucrărilor după afişarea rezultatelor iniţiale şi înainte de contestaţii, atât la Evaluarea Naţională, cât şi la Bacalaureat. Depunerea contestaţiei nu este condiţionată de vizualizarea lucrării. Vizualizarea lucrărilor se va face la centrele de examen.
– pentru predictibilitate: Alături de calendarele examenelor de evaluare naţională şi bacalaureat, sunt publicate şi calendarele simulărilor examenelor naţionale, respectiv evaluare naţională şi bacalaureat. Calendarele de desfăşurare sunt disponibile în anexele celor două documente supuse consultării.
În privinţa datelor pentru desfăşurarea probelor examenelor naţionale (EN VIII şi Bacalaureat 2025), Ministerul Educaţiei a propus desfăşurarea probelor de competenţe din cadrul examenului de Bacalaureat în perioada 27 ianuarie – 7 februarie, desfăşurarea probelor scrise – pentru ambele examene – înainte de finalul lunii iunie, prelungirea perioadei de depunere a contestaţiilor, dată fiind opţiunea de vizualizare a lucrărilor scrise.
Varianta alternativă luată în calcul la nivelul Ministerului Educaţiei implică începerea probelor scrise ale Evaluării Naţionale, respectiv ale Bacalaureatului după finalizarea cursurilor anului şcolar 2024-2025 (20 iunie 2025), astfel:
– Probe scrise evaluare naţională 2025: 23-25 iunie (întregul proces urmând a se finaliza în 9 iulie, odată cu afişarea rezultatelor finale).
– probe scrise examenul national de bacalaureat: 30 iunie – 3 iulie (întregul proces urmând a se finaliza în 15 iulie, odată cu afişarea rezultatelor finale).