Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Bloomberg că în mod privat BoE a cerut industriei bancare din Marea Britanie ca în schimb să accelereze inovaţiile în domeniul plăţilor, care ar putea avea ca rezultat beneficii similare fără crearea unei CBDC pentru consumatori. O monedă digitală bancară centrală (CBDC) este controlată de banca centrală, spre deosebire de criptomonedele care sunt în general. descentralizate, potrivit Agerpres.
Monedele digitale bancare centrale vor permite celor care le deţin să facă plăţi prin internet, posibil chiar offline, concurând cu actualele metode de plată electronice, cum ar fi portofelele digitale, băncile online sau criptomonedele. De asemenea, monedele digitale bancare centrale, care încă trec prin băncile comerciale, vor reprezenta o garanţie din partea băncii centrale, oferind siguranţă utlizatorilor, deoarece nu vor fi afectate de situaţia financiară a băncilor sau a furnizorilor de servicii de plăţi.
Banca Angliei vrea să fie în poziţia de a lansa CBDC dacă va fi în cele din urmă necesar. Dar este decisă să facă un pas înapoi dacă companiile private continuă să dezvolte noi tehnologii electronice de plată, iar angajaţii cred că beneficiile accelerării eforturilor de creare a lirei sterline digitale s-au diminuat, susţin sursele.
Reprezentanţii BoE nu au dorit să comenteze. Dar marţi guvernatorul Andrew Bailey a declarat în cursul unei audieri în Parlament că “dacă colaborarea cu băncile comerciale va avea succes, va fi nevoie de multe eforturi de convingere” privind necesitatea unui aşa numit Britcoin.
“Cred că este un moment delicat pentru a face asta. Dacă colaborarea va avea succes, mă întreb de ce am avea nevoie de o nouă formă de bani”, a afirmat guvernatorul BoE.
Declaraţia reflectă modificarea interesului pe plan mondial de creare a monedelor digitale susţinute de stat. Administraţia Trump a blocat activitatea pe segmentul CBDC în Statele Unite, citând temerile legate de stabilitatea financiară, iar luna trecută Banca Centrală din Coreea de Sud a oprit proiectul pilot privind moneda digitală. În contrast, Banca Centrală Europeană încă merge înainte cu lansarea unui digital.
Cercetările recente ale BoE arată că beneficiile lansării CBDC se diminuează iar oficiali de rang înalt ai instituţiei s-au retras de la conducerea comitetului care discută proiectul cu sectorul privat, un posibil indiciu al scăderii interesului.
Proiectul BoE este în prezent în faza de design, astfel încât Marea Britanie este mult în urma altor jurisdicţii, iar banca centrală şi guvernul încă nu au luat decizia finală privind lansarea CBDC.
În octombrie, guvernatorul BoE, Andrew Bailey, declarat că o monedă digitală a băncii centrale “nu este opţiunea preferată” dar ar putea fi necesară dacă băncile britanice nu se asigură că sistemele lor de plăţi sunt mai atractive decât cele oferite de companiile tehnologice, care sunt mai puţin reglementate.
Guvernul de la Londra a precizat că o lira sterlină digitală va fi o monedă privată dar nu anonimă, spre deosebire de numerar. Iar cu actualele reglementări privind conturile bancare şi plăţile prin intermediul cardurilor, autorităţile vor putea analiza tranzacţiile suspectate că implică spălarea de bani sau finanţarea terorismului.