În urmă cu patru ani, în timpul Guvernului condus de Nicolae Ciucă, a fost lansat Programul Investițional 2021 – 2030, care prioritiza 27 de proiecte de autostrăzi și drumuri expres, selectate în funcție de criterii precum eficiența economică și conectivitatea strategică. Acestea urmau să fie finanțate prin Programul Transport și erau separate de proiectele deja aflate în execuție sau finanțate prin PNRR.
„Prioritizarea proiectelor reprezintă un pas important în definirea programului de investiții, ținând cont de faptul că investițiile necesare identificate depășesc semnificativ bugetul disponibil”, explicau autorii listei în 2021.
Astăzi, doar patru din cele 27 de proiecte prioritizate în 2021 au ajuns în faza de execuție.
ECONOMICA.NET prezintă o clasificare a acestor proiecte, în funcție de evoluția lor în ultimii ani: pe primele locuri se află cele în construcție, urmate de cele cu contract semnat pentru construcție, cele lansate la licitație pentru construcție, cele în faza studiului de fezabilitate sau lansate la licitație pentru studiu, iar la final sunt proiecte despre care nu se mai aud vești.
Cea mai mare „retrogradare” a avut loc în cazul drumului de mare viteză București – Giurgiu. Acest proiect, clasat pe locul 2 în 2021, a ajuns anul acesta pe poziția 23, fiind abia lansat la licitație pentru studiul de fezabilitate.
De asemenea, alte proiecte prioritare precum A3 Ploiești – Brașov au fost „retrogradate”. Transferat de la CNAIR la CNIR, proiectul autostrăzii prin Valea Prahovei se află într-un impas, contractul pentru studiul de fezabilitate semnat cu cel mai mare proiectant de autostrăzi din România fiind suspendat în ultimele trei luni.
La polul opus, cel mai mare salt s-a înregistrat în cazul Drumului Expres Brăila – Focșani, care a urcat 16 poziții, de pe locul 27 în 2021 până pe poziția 11 anul acesta.
Și alte proiecte precum A9 Timișoara – Moravița sau DEx Arad – Oradea au beneficiat de avansuri semnificative, ajungând la etapa licitațiilor pentru construcție sau chiar la semnarea de contracte.
Tot în faza de licitație pentru construcție se află un proiect care nu era inclus în lista din 2021: Drumul Expres Bacău – Piatra Neamț.
Oficial, pentru proiectele A9 și DEx Arad – Oradea, accelerarea este justificată prin urgența includerii României în coridorul Inițiativei celor Trei Mări, ce va conecta Marea Baltică, Marea Adriatică și Marea Neagră.
Rămâne de văzut ce proiecte vor fi prioritizate în continuare și după ce criterii, având în vedere că noul program de guvernare menționează această cerință, precum și „sistarea semnării de noi contracte”.