„Acest aparat radar va fi observat în afara părții carosabile, pe trepied, pe A1 București-Pitești, pe A2 București-Constanța și pe DN2, în Vrancea. Dispozitivele sunt setate pe modul automat, astfel că vor înregistra toate vehiculele care depășesc viteză legală. La încheierea programului, polițistul va descărca întreaga informație acumulată.”, a declarat Bogdan Oproiu, directorul adjunct al Poliției Rutiere.
Filmările de pe camere vor fi analizate de către polițiști, iar șoferii vor primi amenda acasă, împreună cu dovada încălcării limitei de viteză.
Dacă proprietarul autovehiculului refuză să spună cine se afla la volan, atunci riscă o amendă de până la 4000 de lei.
Cele mai importante radare fixe vor fi amplasate pe: Autostrada București – Pitești, Autostrada București – Constanța, Autostrada București – Ploiești, DN1 București – Ploiești.
Sursa: www.stiripesurse.ro
Update (09.01.2025)
CNAIR: Lista de 74 de locații nu se referă la radare fixe, ci la camere pentru rovinietă
CNAIR a clarificat că lista cu 74 de locații vehiculată online nu vizează amplasarea de radare fixe, ci de camere destinate verificării rovinietei. Aceste camere, gestionate de CNAIR, înregistrează exclusiv numerele de înmatriculare pentru a verifica plata taxei de drum, fără a măsura viteza vehiculelor.
În paralel, CNAIR și Poliția Română au demarat în 2023 un proiect pentru instalarea de radare fixe pe principalele drumuri din România, acestea urmând să fie funcționale începând cu 2025. Radarele vor fi amplasate pe autostrăzi precum București-Pitești, București-Constanța, București-Ploiești, și pe DN1, alături de alte sisteme moderne de monitorizare a traficului, panouri de informare și cântărire în mișcare a vehiculelor.