Lituania: Opoziţia de stânga, în frunte conform primelor rezultate ale alegerilor parlamentare de duminică

Opoziţia social-democrată se află în frunte după cel de-al doilea tur al alegerilor parlamentare, de duminică, din Lituania, relatează Reuters. Alegătorii s-au concentrat asupra preocupărilor legate de costul vieţii şi de potenţialele ameninţări din partea Rusiei vecine.

Datele oficiale ale guvernului arată că formaţiunea de centru-stânga este în frunte, cu 33 de locuri în parlamentul cu 141 de membri, pe lângă cele 20 obţinute în primul tur, după numărarea a 64% din voturi. Social-democraţii au devansat Partidul Uniunea Patriei, aflat la putere, care a condus în şase circumscripţii, pe lângă cele 18 câştigate în primul tur.

Ţara cu 2,9 milioane de locuitori are un sistem de vot hibrid, în care jumătate din parlament este ales prin vot popular. Restul este decis în urma unui tur de scrutin pe circumscripţii între primii doi candidaţi, un proces care favorizează partidele mari.

În cazul în care social-democraţii (SD) vor reuşi să formeze un guvern, se aşteaptă ca aceştia să menţină poziţia fermă a Lituaniei faţă de Rusia şi cheltuielile mari pentru apărare.

Conform estimărilor NATO, Lituania va cheltui aproximativ 3% din PIB pentru forţele sale armate în acest an, fiind al şaselea cel mai mare plătitor din alianţa militară.

 

UE cere Georgiei să efectueze o investigație cu privire la presupusele nereguli electorale

Superliga: Derbi de 0-0 între FCSB şi Rapid