LIVE TEXT – Prezidențiale și referendum în Republica Moldova: Prezența la vot la ora 12.00 (Comisia Electorală Centrală)

În cursa pentru preşedinţia Republicii Moldova s-au înscris 11 candidaţi, însă lupta pentru fotoliul prezidenţial de la Chişinău se va da între actuala preşedintă, proeuropeana Maia Sandu, şi principalul candidat al stângii, Alexandr Stoianoglo, fost procuror general al Republicii Moldova, susţinut de Partidul Socialiştilor din Republica Moldova.

Ceilalţi candidaţi sunt Renato Usatîi (Partidul Nostru), Vasile Tarlev (Viitorul Moldovei), Irina Vlah (candidat independent), Ion Chicu (Partidul Dezvoltării şi Consolidării Moldovei), Octavian Ţîcu (Blocul „Împreună”), Andrei Năstase (candidat independent), Tudor Ulianovschi (candidat independent), Victoria Furtună (candidat independent) şi Natalia Morar (candidat independent).

La referendum, alegătorii vor trebui să răspundă la întrebarea: „Susţineţi modificarea Constituţiei în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.

Oficialii CEC au informat că până la ora 12:00 şi-au exprimat dreptul de vot 538.495 alegători din totalul celor 2.714.239 înscrişi pe listele electorale de bază, ceea ce reprezintă un procent de 19,36%.

Prezenţa la vot la ora 12:00 este cu aproape 3% mai mare faţă de cea înregistrată la aceeaşi oră în timpul alegerilor prezidenţiale din 2020.

„Ministerul Afacerilor Externe informează că secţiile de votare din Federaţia Rusă s-au deschis la ora locală 07.00 şi funcţionează în regim normal”. În felul acesta au comentat autorităţile de la Chişinău informaţiile apărute în presa rusă, potrivit cărora la cele două secţii de votare din Rusia s-ar fi format cozi imense.

”Cu referire la numărul mare al alegătorilor semnalaţi la cele două secţii, Ministerul Afacerilor Externe menţionează că a anticipat posibilitatea producerii aglomeraţiei, ca rezultat al încercărilor de organizare a transportării ilegale a alegătorilor la secţiile de vot”, a subliniat Ministerul de la Chişinău, conform agora.md.

Potrivit MAE de la Chișinău, autorităţile au atenţionat repetat autorităţile ruse asupra tentativelor unor entităţi de a transporta organizat cetăţenii către secţiile din cadrul Ambasadei moldovene la Moscova. Astfel, aglomeraţiile de la cele două secţii de votare din Rusia ar fi fost create artificial, în scopul periclitării procesului electoral.

„În procesul de pregătire a exerciţiului electoral, am atenţionat autorităţile ruse asupra tentativelor unor entităţi de a transporta organizat cetăţenii către secţiile din cadrul Ambasadei noastre la Moscova. Astfel, considerăm că aglomeraţiile de la cele două secţii de votare din Rusia au fost create artificial, în scopul periclitării procesului electoral”, se arată în mesajul MAE.

MAE precizează că secţiile din Moscova sunt dotate cu numărul maxim de buletine de vot – cinci mii pentru fiecare secţie.

Potrivit autorităţilor, „decizia de a deschide secţii de votare în Federaţia Rusă doar în sediul Ambasadei s-a luat ca rezultat al incapacităţii de a întruni în alte oraşe/locaţii toate cerinţele de securitate, astfel încât să ne asigurăm că nu vor exista primejdii pentru cetăţenii noştri care vor veni să voteze şi funcţionarii electorali care vor asigura organizarea procesului”.

Maia Sandu a menţionat că „are încredere în înţelepciunea moldovenilor” şi că votul oamenilor pot să păstreze pacea şi stabilitatea în R. Moldova. Mai mult, aceasta a îndemnat oamenii nu doar să meargă la vot, ci să ia două buletine, deoarece „votul nostru de la referendum ne va dicta soarta pentru multe decenii înainte”.

„Eu am votat anume pentru că moldovenii trebuie să îşi determine soarta, nu alţii, nu banii murdari, nu minciunile, ci voinţa poporului. Eu am votat pentru ca Moldova să se dezvolte în pace şi libertate, să îşi construiască viitorul pe care îl merită. Eu am încredere în înţelepciunea moldovenilor”, a spus Maia Sandu.

Oficialii CEC au arătat că până la ora 10:00 şi-au exprimat dreptul de vot 200.385 alegători din totalul celor 2.714.239 înscrişi în listele electorale de bază, ceea ce înseamnă 7,31%.

Candidatul Partidului Socialist din Republica Moldova (PSRM) la preşedinţie, fostul procuror general Alexandr Stoianoglo, a refuzat să voteze, duminică, la referendumul pentru modificarea Constituţiei prin care ar urma să fie consfinţit parcursul european al ţării.

El a declarat că susţine aspiraţiile europene ale Republicii Moldova, însă a precizat că nu este de acord cu referendumul propus de actuala guvernare. „Eu nu am participat la referendum. Eu nu susţin poziţia guvernării actuale, care a venit cu ideea, dar în acelaşi timp eu sunt adeptul…. am aspiraţie europeană”, a explicat Stoianoglo.

Referindu-se la votul său pentru viitorul preşedinte al Republicii Moldova, candidatul PSRM a declarat că a votat pentru „o Moldovă paşnică”. „Am votat pentru o Moldovă paşnică, o Moldovă modernă, o Moldovă prosperă. Moldova are nevoie de o altă guvernare. Moldova are nevoie de respectarea cetăţenilor, oamenilor noştri, indiferent de etnie, vârstă, viziuni politice, religie. Calea corectă de dezvoltare înseamnă că toate acţiunile noastre trebuie să fie îndreptate numai pentru interesele Republicii Moldova şi a oamenilor care trăiesc aici”, a adăugat Stoianoglo.

El a mai afirmat că vrea ca Republica Moldova să aibă, după alegerile prezidenţiale, o politică externă echilibrată şi relaţii tradiţionale cu Uniunea Europeană, Rusia, Statele Unite ale Americii şi China. În fine, Stoianoglo a declarat că, dacă va fi ales preşedinte, va efectua o primă vizită în Transnistria.

La scrutinul de duminică, în Federaţia Rusă au fost deschise doar două secţii de votare – în incinta Ambasadei Republicii Moldova la Moscova.

„Sute de cetăţeni ai Moldovei au venit la ambasada ţării pentru a vota la alegerile prezidenţiale şi la referendumul privind aderarea la UE”, a scris agenţia rusă TASS, duminică dimineaţă.

Iar canalul de Telegram iz.ru a scris că „zeci de cetăţeni moldoveni au venit la ambasada ţării la Moscova pentru a vota la alegerile prezidenţiale şi la referendum”.

„Toate secţiile de votare din ţară şi-au început activitatea la ora 7:00, inclusiv cele 30 de secţii organizate pentru alegătorii din stânga Nistrului, unde procesul de vot a început fără incidente”, a afirmat Caraman.

Potrivit oficialului CEC, în listele electorale de bază sunt incluşi 2.714.239 alegători.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului Daniel Vodă a anunţat, duminică dimineaţă, că prima secţie de votare a fost deschisă la Tokyo, Japonia. Iar prima moldoveancă care a votat în aceste alegeri este Ludmila Vizdoagă, stabilită în diasporă de 19 ani, care a călătorit 1300 de km din Republica Coreea în Japonia, ca să-şi exercite datoria de cetăţean.

Ambasada Republicii Moldova în Japonia a anunţat „start vot în Tokyo” în jurul orei 02:00 (ora Moldovei).Japonia este înainte cu 6 ore faţă de Republica Moldova. Ambasada a declarat că prima secţie de votare a fost deschisă cu intonarea imnului de stat.

Ludmila Vizdoagă, prima moldoveancă care a votat în aceste alegeri, a călătorit 1300 km din Daejeon, oraşul unde este stabilită până la Seul şi de acolo la Tokyo, pentru a-şi face datoria de cetăţean. Ea a spus că s-a născut în raionul Anenii Noi, în satul Teliţa.

„Locuiesc în Coreea de Sud de 19 ani. (…) Astăzi am hotărât să vin din Coreea de Sud aici, în Japonia – la Tokyo, să-mi exprim şi eu dorinţa şi speranţa că ţara noastră va continua acest drum frumos spre dezvoltare, spre progres, spre o viaţă mai frumoasă. (…) Suntem cu inima spre Moldova”, a comunicat Ludmila Vizdoagă.

Sursa: www.stiripesurse.ro

VIDEO Ciolacu, în proiectul prezidențial: ‘Cea mai mare provocare a României este declinul demografic’

Poliția efectuează 43 de percheziții în Târgul Vitan pentru vânzarea de produse contrafăcute