Marea finală a concursului Eurovision are loc la Basel, Elveţia. În culisele arenei St Jakobshalle, cei 26 de finalişti îşi pregătesc marele lor moment. Suedia, Austria, Franţa, Ţările de Jos şi Finlanda sunt printre favorite.
UPDATE – Când Hamas a atacat participanţii la Festivalul de Muzică Nova din Israel în 7 octombrie 2023, Yuval Raphael s-a ascuns într-un adăpost antiatomic.Timp de ore întregi, a făcut pe mortul sub o grămadă de cadavre, în timp ce oamenii înarmaţi veneau şi plecau. „Mi-am dorit doar să fiu fericită şi să înţeleg cu adevărat darul care mi-a fost oferit – acela de a trăi”, a declarat ea pentru BBC la începutul acestei săptămâni.
Cântecul ei este „New Day Will Rise” şi vorbeşte despre experienţa trăită. „Life will go on”, cântă în corul emoţionant. „Everyone cries/ Don’t cry alone”.
Cu toate acestea, prezenţa ei la concurs a fost o sursă de controverse din cauza acţiunilor militare în curs ale Israelului în Gaza. Declanşată de atacurile din 7 octombrie, aceasta a provocat până acum peste 50.000 de victime, potrivit Ministerului Sănătăţii condus de Hamas.
La începutul acestei săptămâni, una dintre repetiţiile lui Yuval a fost întreruptă pentru scurt timp de demonstranţi pro-palestinieni.
UPDATE – Tommy Cash din Estonia a cântat o odă adusă culturii italiene a cafelei, cu versuri precum: „No stresso, no stresso, no need to be depresso”.

Inspirată de o călătorie în Capri, unde a auzit tarantella în cafenelele locale, piesa a fost compusă de Johannes Naukkarinen, care a scris anterior clasicul „Cha Cha Cha Cha” al lui Karijaa la Eurovision.
Dansul şi regia unei apariţii a unei admiratoare pe scenă au stârnit uralele publicului.
UPDATE – Laura Thorn, din partea Luxemburg, a intepretat „La Poupée Monte Le Son”. O revenire la pop-ul anilor 1960, cântecul ei este o actualizare a piesei câştigătoare din 1965 a lui France Gall pentru Luxemburg – „Poupée de cire, poupée de son”, scrisă de Serge Gainsbourg.
În timp ce acel cântec vorbea despre o femeie controlată, în stil marionetă, de un bărbat ascuns în umbră, versiunea Laurei este despre preluarea controlului.
UPDATE – Reprezentantul Norvegiei, Kyle, a deschis concursul. La 19 ani, Kyle este cel mai tânăr concurent din acest an.
Cariera sa de cântăreţ a început în 2016, când a învăţat toate cântecele de la concursul Eurovision din acel an şi le-a interpretat într-un bar cu karaoke în vacanţă.
Piesa „Lighter”, a fost scrisă pentru mama sa. „Ea a fost diagnosticată cu cancer acum doi ani şi mi-a spus să nu-mi pierd niciodată lumina”, a explicat el. „De aici vine „lighter””.
UPDATE – Gazdele serii sunt: actriţa Hazel Brugger, Sandra Studer, concurenta Elveţiei la Eurovision în 1991, care a ocupat locul al cincilea cu piesa „Canzone per te” şi a devenit una dintre cele mai cunoscute prezentatoare TV din Elveţia, şi Michelle Hunziker, care vorbeşte fluent italiana, germana, franceza, engleza şi olandeza. Potrivit BBC, ea şi-a început cariera ca model, înainte de a prezenta emisiuni TV în prime-time precum „Zelig” şi „Wetten, dass…?”. Este una dintre cele mai bine plătite femei din Elveţia, ea a ţinut prima pagină a ziarelor vorbind despre evadarea sa dintr-o sectă numită Warriors of Light.
Cele trei gazde au anunţat Start vot!.
UPDATE – Cântăreţul elveţian Nemo a deschis seara cu melodia câştigătoare din 2024, „The Code”. El a purtat o rochie şi căciulă de blană albe
Înainte de concurs, Nemo a declarat pentru BBC că victoria la Eurovision de la Malmo anul trecut „mi-a dat viaţa peste cap în cel mai bun mod posibil”.
„Cel mai important lucru a fost că am câştigat o mulţime de încredere în mine ca artist”. „Adaugă un nivel de relaxare procesului de creaţie, pentru că ştiu că pot avea încredere în instinctul meu atunci când vine vorba de compunerea cântecelor şi de interpretare”.
Eurovision Song Contest este renumit pentru surprizele sale. Suedia este în continuare liderul celor 26 de acte din această seară.
Primele cinci favorite sunt Suedia, Austria, Franţa, Ţările de Jos şi Finlanda.
Suedia este cea mai de succes ţară la Eurovision: de şapte ori câştigătoare, de 61 de ori prezentă în marea finală. Şi anul acesta Suedia rămâne favorita pariorilor, cu oda trio-ului KAJ şi a lor antrenantă „Bara Bada Bastu”, care evocă bucuriile unei saune.
În contrast total, dar pe urmele trioului, contratenorul JJ a uimit pentru Austria cu „Wasted Love”, despre dragostea irosită, cu o interpretare pusă în valoare de un studio Harcourt alb-negru.
Louane, din partea Franţei, a fost automat selecţionată pentru finală, dar melodia „Maman”, un omagiu adus mamei sale decedate, şi o scenografie sobră, simbolizând trecerea timpului într-o clepsidră, au ajutat-o să se claseze pe locul al treilea la pariuri.
Concursul de cântece are 69 de ani şi este cel mai mare show de talente TV din lume. Muzică, kitsch, competiţie, pereţi LED de înaltă definiţie şi multă pirotehnie îşi dispută atenţia şi voturile a aproximativ 160 de milioane de telespectatori din Europa şi nu numai.
Competiţia rămâne un festival popular. Aproximativ 500.000 de vizitatori au venit la Basel în timpul săptămânii, potrivit administraţiei oraşului elveţian. Şi, deşi Sankt Jakobshalle poate găzdui doar 6.500 de spectatori, 36.000 urmăresc finala de pe stadionul FC Basel din apropiere.