UPDATE 26 aprilie, ora 09.40: Maşina care va transporta sicriul lui Francisc va fi un papamobil adaptat
Carul mortuar care va transporta sicriul Papei Francisc sâmbăta aceasta de la Vatican la bazilica romană Santa Maria Maggiore va fi un papamobil adaptat pentru această ceremonie funerară şi pe care suveranul pontif l-a folosit într-o călătorie, transmite EFE.
Aceasta va fi ultima călătorie a pontifului argentinian într-unul dintre aceste vehicule cu care obişnuia să se deplaseze în mijlocul mulţimilor.
Papamobilul ales a fost unul pe care Francisc l-a folosit într-una dintre călătoriile sale în Orient, a confirmat Biroul de presă al Vaticanului, iar pentru această ocazie maşina a fost adaptată pentru a transporta sicriul pe o platformă.
Ceremonia religioasă va avea loc la ora locală 10:00 (8:00 GMT) în Piaţa Sfântul Petru de la Vatican, apoi sicriul va traversa Roma într-un cortegiu funerar până la Bazilica Santa Maria Maggiore, unde Francisc a ales să fie înmormântat.
Înmormântarea propriu-zisă va avea loc la o scară relativ modestă: cu cardinali, dar şi cu apropiaţi ai lui Francisc. La cererea papei, vor fi prezente şi persoane sărace şi fără adăpost, potrivit dpa.
Francisc va fi primul papă care nu va fi înmormântat în Bazilica Sfântul Petru în mai bine de un secol.
Se aşteaptă ca la funeralii să asiste aproximativ 200.000 de persoane, precum şi peste 130 de delegaţii din partea unor ţări şi organizaţii internaţionale
Francisc a murit în urma unui accident vascular cerebral, urmat de comă şi insuficienţă cardiacă în Lunea Paştelui, după ce în ultimele săptămâni s-a luptat cu insuficienţă respiratorie acută, hipertensiune arterială şi alte afecţiuni. Avea 88 de ani.
UPDATE 26 aprilie, ora 09.20: De ce Papa Francisc a rupt tradiţia şi a ales Biserica Sfânta Maria Maggiore ca loc al înmormântării
Papa Francisc, care a vizitat mai mult de 60 de ţări în timpul papalităţii sale, va face sâmbătă ultima sa călătorie – de-a lungul drumului de la Vatican la Esquilin, una dintre cele şapte coline ale Romei, unde a dorit să fie înmormântat într-o ultimă ruptură cu tradiţia, relatează Reuters.
Papa Francisc, a cărui moarte la vârsta de 88 de ani a fost anunţată luni de Vatican, a căutat adesea să aducă o notă de umilinţă marii sale funcţii. În acest spirit, el a evitat o mare parte din fastul tradiţional al Vaticanului şi a optat pentru ritualuri mai simple atunci când a făcut planuri pentru funeraliile şi înmormântarea sa.
Vaticanul a anunţat că funeraliile vor avea loc sâmbătă în Piaţa Sfântul Petru, în faţa Bazilicii Sfântul Petru unde se odihnesc majoritatea predecesorilor săi.
Însă locul său de odihnă ales este Bazilica Santa Maria Maggiore (Sfânta Maria cea Mare), una dintre principalele patru biserici ale creştinătăţii din Roma.
În testamentul său, Papa Francisc a cerut să fie înmormântat „în pământ, simplu, fără decoraţiuni particulare” şi doar cu inscripţia numelui său papal în latină: Franciscus.
Ultimul papă care a fost înmormântat în afara Vaticanului a fost Leon al XIII-lea, care a murit în 1903.
Biserica Sfânta Maria Maggiore, situată la aproximativ 4 km de Vatican, i-a fost dragă lui Francisc datorită devotamentului său faţă de Maria, Maica Domnului. El s-a rugat acolo înainte de a pleca şi de a se întoarce din fiecare călătorie în străinătate. „Întotdeauna am avut o mare devoţiune faţă de Sfânta Maria cea Mare, chiar înainte de a deveni papă”, a spus Francisc în cartea sa din 2024 „El Sucesor” (Succesorul), un lung interviu cu jurnalistul Javier Martinez-Brocal.
Papa Francisc, născut în Argentina, s-a rugat în bazilica din Roma la începutul zilei de 14 martie 2013, la o zi după ce a devenit primul papă latino-american. Se spune că tavanul din foiţă de aur al bisericii a fost realizat dintr-un lot de metal preţios adus din Lumea Nouă de către exploratorul Cristofor Columb.
Francisc a revenit aici în momente-cheie ale papalităţii sale, rugându-se pentru sfârşitul pandemiei de coronavirus într-o Romă în lockdown în 2020 şi după operaţiile sale abdominale din 2021 şi 2023.
O icoană bizantină venerată a Mariei este adăpostită în capela paulină din naosul stâng al bazilicii. Un vas cu trandafiri aurii, donat de Francisc în 2023, se află printre sfeşnice, sub icoană.
Înainte de a ajunge la intrarea în capelă, există o statuie a Mariei, Regina Păcii, comandată de Papa Benedict al XV-lea în 1918 pentru a-i cere lui Dumnezeu să pună capăt Primului Război Mondial. În mai 2022, Papa Francisc a condus aici o slujbă internaţională de rugăciune pentru pace în Ucraina şi în alte locuri distruse de război.
„Chiar dincolo de sculptura Regina Păcii, există o mică nişă, o uşă care duce la o cameră unde erau depozitate candelabrele. Am văzut-o şi m-am gândit: Acesta este locul”, a povestit papa în „El Sucesor”, referindu-se la locul unde va fi mormântul său.
Sicriul său nu va fi învelit în plumb, cu un strat exterior suplimentar din lemn, aşa cum se obişnuia pentru papi.
În Roma Antică, Esquilinul era folosit pentru înmormântarea sclavilor, a săracilor şi a celor condamnaţi la moarte. În prezent, aici se află Stazione Termini, principala gară din Roma, şi este un cartier multietnic şi populat, în care s-au stabilit mulţi regizori şi actori.
Santa Maria Maggiore a fost fondată în anul 432, la un an după ce Consiliul de la Efes a declarat că Maria este Maica Domnului. Este singura bazilică din Roma care păstrează structura primitivă paleocreştină, deşi au existat multe adăugiri ulterioare.
O legendă, descrisă pe un mozaic din secolul al XIII-lea din loggia bazilicii, povesteşte despre o ninsoare miraculoasă pe timp de vară care a avut loc pe viitorul amplasament al bisericii. Locuitorii Romei se adună la fiecare 5 august pentru a sărbători miracolul La Madonna Della Neve sau Madonna Zăpezilor.
Bazilica adăposteşte trupurile a şapte papi şi ale mai multor personalităţi religioase, inclusiv ale cardinalului Bernard Law, fost arhiepiscop de Boston, care a fost blamat pentru rolul său în muşamalizarea abuzurilor sexuale comise de preoţi asupra copiilor.
De asemenea, această bazilică este locul de înmormântare al sculptorului şi arhitectului baroc Gian Lorenzo Bernini. O scară în spirală care îi poartă numele leagă cele cinci etaje ale unei clădiri anexate bisericii. Se spune că forma sa de scoică simbolizează călătoria creştină de la pământ la cer.
UPDATE 26 aprilie, ora 08.50: Cum se va desfășura slujba de înmormântare a Papei Francisc
Planurile funerare sunt dictate de riturile funerare ale Pontifului Roman și de un document de 20 de pagini numit Universi Dominici Gregis (Păstorul întregii turme a Domnului), care a fost emis de Papa Ioan Paul al II-lea în 1996.Slujba va fi oficiată de 220 de cardinali și 750 de episcopi și preoți
În Piața Sfântul Petru au fost instalate ecrane mari pentru a se asigura că toți participanții pot urmări ceremonia. Aceasta este condusă de decanul Colegiului Cardinalilor, cardinalul Giovanni Battista Re.
Sicriul lui Francisc, sigilat vineri seara în cadrul unei ceremonii private conduse de opt cardinali catolici, este scos din bazilică și dus în piața publică Sfântul Petru pentru funeralii.
Se așteaptă ca slujba să fie concelebrată de 220 de cardinali și 750 de episcopi și preoți.
Ceremonia va începe cu antifonul de intrare – unul sau mai multe versete din psalmi sau propoziții din Sfânta Scriptură care sunt de obicei cântate sau rostite, scrie Sky News. Acesta este urmat de Actul Penitențial, care este o modalitate prin care credincioșii își mărturisesc păcatele în fața lui Dumnezeu.
Serviciul funerar va trece apoi la Liturghia cuvintelor, o parte a slujbei catolice în care credincioșii se adună pentru a asculta și reflecta asupra cuvântului lui Dumnezeu.
Urmează Liturghia Euharistiei, care implică oferirea pâinii și a vinului la altar, consacrarea lor de către preot și oferirea Sfintei Împărtășanii.
O rugăciune la slujbă va include cereri adresate lui Dumnezeu pentru ca toți oamenii și toate națiunile „să persevereze în căutarea căii păcii”.
În „Îndemnul final și adio”, cardinalul Re va încredința sufletul Papei lui Dumnezeu și va cere consolare pentru Biserica Romano-Catolică, care numără 1,4 miliarde de membri.
Aproape de sfârșitul slujbei, el va spune în limba latină: „O, Doamne, răsplătitor credincios al sufletelor, fă ca robul tău răposat și al episcopilor noștri, Papa Francisc, pe care l-ai făcut succesor al lui Petru și păstor al Bisericii tale, să se bucure fericit pentru totdeauna în prezența ta în cer de misterele harului și compasiunii tale, pe care le-a slujit cu credință pe Pământ”.
El va stropi apoi sicriul cu apă sfințită și tămâie.
La sfârșitul slujbei, corul va cânta în limba latină: „Fie ca îngerii să vă conducă în paradis; fie ca martirii să vină să vă întâmpine și să vă ducă în cetatea sfântă, noul și eternul Ierusalim”.
După slujbă, trupul neînsuflețit este purtat prin „ușa morții” din stânga altarului de la St Peter’s, în timp ce un clopot funerar de 10 tone bate.
Cântecele congregației includ versuri din Psalmul 117 – „Deschide-mi poarta dreptății” – și Psalmul 41 – „În compania splendidă a sfinților, voi merge la casa lui Dumnezeu”.
O procesiune va începe apoi să-l ducă pe Papă la locul său de veci.
Deși înmormântarea va fi o slujbă privată, accesul vizitatorilor la mormânt va fi permis la scurt timp după aceea.
UPDATE 26 aprilie, ora 08.25: Operaţiune de securitate uriaşă la Roma pentru funeraliile Papei Francisc. Cât costă şi cine va suporta costurile
De la patrule pe râul Tibru la drone de supraveghere şi lunetişti desfăşuraţi în jurul Pieţei Sfântul Petru, Roma s-a pregătit să protejeze cu un scut de securitate complet modern ritualurile antice ale funeraliilor papale şi mulţimile uriaşe care le însoţesc, relatează Reuters şi The Guardian.
În ciuda dorinţei Papei Francisc de a avea parte de o despărţire simplă şi relativ discretă de această lume, cei însărcinaţi cu organizarea şi desfăşurarea funeraliilor celui de-al 266-lea episcop al Romei se confruntă în continuare cu o gamă largă de provocări logistice, tehnologice şi de securitate.
Peste 200.000 de persoane sunt aşteptate să participe la funeraliile Papei Francisc, care vor avea loc sâmbătă în uriaşa piaţă a Vaticanului, aflată în faţa Bazilicii Sfântul Petru. Printre acestea se vor afla zeci de lideri mondiali – inclusiv şefi de stat precum preşedintele american Donald Trump şi membri ai familiei regale din Spania, Suedia, Belgia şi Marea Britanie.
„Cel mai complex aspect este sosirea multor demnitari din întreaga lume, care se vor îndrepta spre Roma pentru a merge într-un singur punct”, a declarat joi şeful poliţiei din Roma, Roberto Massucci, pentru postul de radio RTL 102.5.
Ministrul de interne al Italiei, Matteo Piantedosi, a declarat că autorităţile pleacă de la premisa că între 150 şi 170 de delegaţii străine vor participa la funeraliile în aer liber din Piaţa Sfântul Petru, alături de zeci de mii de credincioşi.
Aproximativ 2.000 de poliţişti locali vor fi la datorie, cărora li se vor alătura alte mii de agenţi din cadrul forţelor naţionale de securitate.
Măsurile de securitate vor include patrule pe Tibru, drone, un dispozitiv al armatei pentru neutralizarea obiectelor zburătoare ostile şi lunetişti, a declarat o sursă din poliţie pentru Reuters.
Străzile vor fi închise circulaţiei în jurul Vaticanului sâmbătă, iar autorităţile evaluează cel mai bun traseu pentru procesiunea care va duce sicriul pentru a fi înmormântat la Bazilica Santa Maria Maggiore (Sfânta Maria cea Mare) din Roma, unde Papa Francisc a ales să fie înmormântat.
Papa Francisc a murit luni la vârsta de 88 de ani, iar zeci de mii de oameni au trecut pe lângă sicriul său deschis de când a fost depus, miercuri, în Bazilica Sfântul Petru. Ofiţerii de securitate au patrulat în Piaţa Sfântul Petru în timp ce oamenii stăteau la coadă pentru a intra în bazilică.
Funeraliile vor începe sâmbătă la ora locală 10:00 a.m. (11.00, ora României).
Fabio Ciciliano, şeful Departamentului naţional de protecţie civilă, a declarat că oamenii s-ar putea aduna nu numai în Piaţa Sfântul Petru, ci şi de-a lungul celor 4 km care separă Vaticanul de biserica Santa Maria Maggiore, de cealaltă parte a Tibrului.
Nello Musumeci, ministrul italian pentru protecţie civilă, a declarat că guvernul estimează că operaţiunea de securitate de sâmbătă va costa cel puţin 5 milioane de euro. Un binefăcător anonim va suporta costurile înmormântării, potrivit Sky News.
Autorităţile, care au anunţat luni o zonă de interdicţie aeriană deasupra capitalei italiene în această săptămână, vor trebui să jongleze cu un flux constant de avioane VIP şi e avioane de stat care vor ateriza pe aeroporturile din Roma pentru eveniment.
„Unele delegaţii vor dori să rămână la Roma pentru un timp, altele, marea majoritate pe care o înregistrăm în acest moment, vor pleca imediat după funeralii”, a declarat Ciciliano, subliniind dificultatea de a gestiona atât de multe sosiri şi plecări.
El a precizat că aeroportul militar din Pratica di Mare, la sud de Roma, va fi o soluţie de rezervă pentru cele două aeroporturi urbane Fiumicino şi Ciampino, în caz de nevoie.
Compania naţională de căi ferate va adăuga aproximativ 260.000 de locuri la trenurile sale către capitală, a declarat Departamentul de protecţie civilă, în timp ce operatorul aeroporturilor din oraş, ADR, se aşteaptă ca la Roma să sosească cu până la 20.000 de persoane mai mult faţă de estimările anterioare făcute pentru sărbătorile de Paşte.
Dar locul Romei din lumina reflectoarelor nu se va încheia odată cu funeraliile. Mulţimi uriaşe se adună în general pentru a aştepta rezultatul conclavului secret al cardinalilor care alege un nou papă. Se preconizează că acesta nu va începe înainte de 6 mai.
În 2005, aproximativ 300.000 de persoane au participat la funeraliile Papei Ioan Paul al II-lea, care a murit la vârsta de 84 de ani, după 26 de ani în fruntea Bisericii Catolice. În jur de patru milioane de oameni au umplut străzile Vaticanului, alături de 8.000 de membri ai personalului de securitate, inclusiv 2.000 de poliţişti în uniformă şi 1.400 de poliţişti în civil.
În ianuarie 2023, aproximativ 50.000 de persoane au participat la funeraliile Papei Benedict al XVI-lea, care au avut loc tot în Piaţa San Pietro, la 10 ani după demisia sa din 2013.
Însă la funeraliile de stat ale Reginei Elizabeth a II-a de la Westminster Abbey, în septembrie 2022, au participat aproximativ 500 de demnitari străini, inclusiv preşedintele de atunci al SUA, Joe Biden. Peste 10.000 de ofiţeri de poliţie au patrulat pentru acest eveniment, care a fost descris ca fiind cea mai mare desfăşurare de forţe a poliţiei britanice, precum şi cel mai mare eveniment internaţional pentru demnitari străini coordonat de Ministerul Afacerilor Externe al Regatului Unit.
Peste 3.000 de alţi ofiţeri din aproape toate forţele din ţară au fost mobilizaţi pentru a ajuta poliţia din Londra. Printre echipele specializate desfăşurate s-au numărat poliţişti înarmaţi, însoţitori pe motocicletă, poliţişti care efectuează patrule călare, echipe canine şi unitatea maritimă.
Lunetiştii de pe acoperişuri au fost pe poziţii în timpul deplasării cortegiului reginei, care a fost însoţit de o escortă cu elicopter în afara capitalei.
Știrea inițială
Printre participanți se vor număra 10 suverani și lideri mondiali, precum Donald Trump și Volodymyr Zelenskyy. Sir Keir Starmer și Prințul William vor fi, de asemenea, prezenți.
Locurile lor sunt atribuite în prealabil, șefii de stat fiind așezați în ordinea alfabetică franceză, în funcție de numele țării lor. Aceasta este o tradiție, deoarece limba franceză este considerată din punct de vedere istoric limba diplomației.
Acest lucru este valabil pentru toată lumea, cu excepția președinților Italiei și Argentinei, care primesc cele mai bune locuri, deoarece Papa a trăit în Italia și a fost argentinian de origine.
Arhiepiscopii și episcopii vor fi așezați într-o secțiune rezervată începând cu ora locală 8.30.
În 2005, aproximativ 300.000 de persoane au participat la funeraliile Papei Ioan Paul al II-lea, care a murit la vârsta de 84 de ani, după 26 de ani în fruntea Bisericii Catolice. Aproximativ patru milioane de persoane s-au adunat pe străzile din jurul Vaticanului, alături de 8.000 de membri ai personalului de securitate, inclusiv 2.000 de polițiști în uniformă și 1.400 de ofițeri în civil.
În 2023, aproximativ 50.000 de persoane au participat la funeraliile Papei Benedict al XVI-lea, care au avut loc la 10 ani după ce acesta demisionase în 2013.
Codul vestimentar prevede ca bărbații să poarte un costum închis la culoare, cu o cravată neagră lungă și un nasture de aceeași culoare pe reverul stâng al jachetei, unde pot fi puse doar onorurile Vaticanului. Li se permite să poarte cămăși albe.
Femeile sunt rugate să poarte rochii negre lungi, mănuși și văl. Singurele bijuterii pe care au voie să le poarte sunt un șir de perle.
Patriarhii și cardinalii sunt rugați să poarte mitrele lor albe de damasc, în timp ce arhiepiscopii și episcopii sunt rugați să poarte amice, surplice, cinctură și stolă roșie.
De la patrule pe râul Tibru la drone de supraveghere și lunetiști desfășurați în jurul Pieței Sfântul Petru, Roma va arunca un scut de securitate modern în jurul ritualurilor antice ale funeraliilor papale.
Nello Musumeci, ministrul italian pentru protecție civilă, a declarat că guvernul estimează că operațiunea de securitate de sâmbătă va costa cel puțin 5 milioane de euro.
Un binefăcător anonim plătește costul funeraliilor.