Locuri abandonate recuperate de către natură

Cinci locuri spectaculoase în care plantele sfidează habitatele umane.

După cum știe orice grădinar, natura nu are nevoie de prea mult spațiu pentru a se dezvolta – dacă îi dai un centimetru, îți ia o milă! Frustrant, da, dar și un indiciu despre cât de dinamic poate fi mediul nostru înconjurător, dacă i se dă o jumătate de șansă. Iată câteva exemple impresionante în care natura își recuperează locul în lumea noastră – cu rezultate uimitoare.

Spreepark, Germania
Un parc de distracții abandonat ar putea părea un decor mai potrivit pentru o poveste de groază decât pentru un paradis ecologic din secolul XXI, dar la Spreepark din Berlin, Germania, natura este cea care deschide calea. Acesta a fost închis în 2001, iar flora locală s-a pus repede pe treabă.

Vallone dei Mulini, Italia
Chiar în mijlocul agitatului oraș de coastă Sorrento se află un defileu adânc și îngust, cunoscut sub numele de Vallone dei Mulini, #Valley of the Mills12, numit astfel după morile de făină și de fierăstrău care funcționau cândva în interiorul crăpăturii stâncoase. Atunci când Piazzo Tasso a fost construită în 1866, crevasa a fost închisă de mare, iar umiditatea din interiorul defileului a crescut brusc. Ultima moară s-a închis la începutul secolului al XX-lea, dar umiditatea ridicată a încurajat un microclimat perfect pentru creșterea plantelor.

Articolul integral poate fi accesat la următorul link.

Vallone dei Mulini, Italia. Credit foto: BBC Earth/Getty Images.

Slovenia, cea mai sustenabilă țară din Europa, în 20 de imagini

Râul Vjosa din Albania, declarat oficial primul parc național fluvial sălbatic din Europa