Legislația acordă procurorului general noi competențe asupra investigațiilor conduse de Biroul Național Anticorupție al Ucrainei (NABU) și a dosarelor conduse de Procuratura Specializată Anticorupție (SAPO).
Proiectul de lege a fost adoptat cu sprijinul a 263 de parlamentari, 13 votând împotrivă și 13 abținându-se.
Legislația este acum în drum spre președintele Volodimir Zelenski pentru semnare, deși președintele are puterea de a se opune.
Decizia vine în timp ce autoritățile ucrainene intensifică presiunea împotriva celor două agenții înființate ca parte a reformelor anti-corupție după Revoluția EuroMaidan.
Măsura de a aduce Nabu sub control executiv este cea mai recentă dintr-o serie de manevre împotriva activiștilor pro-reformă și a militanților anticorupție, care au determinat avertismente privind autoritarismul crescând în administrația prezidențială în timp de război, stârnind îngrijorări în rândul aliaților occidentali ai Ucrainei, notează FT.
Care sunt prevederile noi
Conform noului proiect de lege, procurorul general are autoritatea de a emite instrucțiuni în investigațiile NABU – sau chiar de a le redistribui în afara agenției. De asemenea, ar permite procurorului general să delege competențele SAPO altor procurori.
Printre alte noi puteri, procurorul general ar putea închide investigațiile NABU la cererea apărării legale.
Ruslan Kravchenko, numit procuror general al Ucrainei luna trecută, a fost descris de experți ca o figură apropiată președintelui Volodimir Zelenski.
Organismele de supraveghere au avertizat că, dacă vor fi adoptate, amendamentele ar împiedica investigațiile celor două agenții asupra autorităților sau a persoanelor apropiate președintelui.
Proiectul de lege acordă puteri extinse procurorului general, care este numit direct de președinte.
Reacțiile celor implicați
Modificările ar echivala cu “distrugerea independenței NABU și SAPO și practic ar subordona activitățile lor procurorului general”, a declarat NABU într-o declarație înainte de vot.
“Infrastructura anticorupție a Ucrainei, construită din 2015, va fi distrusă”, a adăugat agenția.
Directorul NABU, Semen Kryvonos, a condamnat legislația, spunând că amenință integrarea euro-atlantică a Ucrainei. Vorbind la o conferință de presă după vot, el și-a exprimat speranța că Zelenski se va opune.
“Acesta este efectiv sfârșitul activității a două instituții independente”, a declarat Oleksandr Klymenko, șeful SAPO, în timpul conferinței de presă.
Anastasiia Radina, șefa comisiei parlamentare anticorupție, a fost singurul parlamentar din grupul parlamentar de guvernământ Slujitorul Poporului care se pronunța public împotriva legislației înainte de vot.
“Vă rog, colegi, să nu vă amăgiți pe voi înșivă și pe oameni că votați pentru o ușoară întărire a procurorului general și nu pentru desființarea NABU și SAPO”, a spus ea. “După amendamentele pe care comisia le-a adăugat astăzi la acest proiect de lege, contrar regulilor, procuratura anticorupție devine o ficțiune pentru fondurile bugetare”.
Kyiv Independent a contactat partidul Slujitorul Poporului pentru comentarii.
Yulia Tymoshenko, fost premier, e în favoarea legislației. Tymoshenko a acuzat partenerii occidentali ai Ucrainei că încearcă să „controleze” Kievul prin intermediul Nabu și Sapo.
Represiunea asupra sectorului anticorupție din Ucraina a stârnit îngrijorare și în rândul partenerilor internaționali ai Kievului.
“Uniunea Europeană este îngrijorată de acțiunile recente ale Ucrainei în ceea ce privește instituțiile sale anticorupție, NABU și SAPO. Aceste instituții sunt cruciale pentru agenda de reforme a Ucrainei și trebuie să funcționeze independent pentru a lupta împotriva corupției și pentru a menține încrederea publică”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Guillaume Mercier.
“UE oferă asistență financiară semnificativă Ucrainei, condiționată de progresele în materie de transparență, reformă judiciară și guvernanță democratică. Aderarea Ucrainei la UE va necesita o capacitate puternică de combatere a corupției și de asigurare a rezilienței instituționale.”
Context
Vestea vine pe fondul avertismentelor din partea activiștilor cu privire la o escaladare a represiunii împotriva organismelor anticorupție și a ONG-urilor.
Pe 21 iulie, mai multe agenții de aplicare a legii – inclusiv Biroul Procurorului General, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) și Biroul de Stat de Investigații – au efectuat percheziții ample la NABU și SAPO.
Cincisprezece angajați ai NABU sunt anchetați din diverse motive.
SBU a justificat perchezițiile citând presupuse infiltrări rusești și abateri administrative, cu acuzații variind de la încălcări ale traficului la trădare.
Un angajat al NABU a fost reținut sub acuzația de spionaj pentru Rusia, în timp ce altul este acuzat de implicare în trafic de droguri și legături cu grupuri pro-ruse.
La începutul acestei luni, Biroul de Investigații de Stat l-a acuzat pe Vitaliy Shabunin, principalul activist anticorupție din Ucraina și co-fondator al Centrului de Acțiune Anticorupție, de fraudă și evaziune de la serviciul militar, acuzație pe care o neagă.