Suspendarea temporară a tarifelor și cotelor – denumită Măsuri Comerciale Autonome – a fost acordată după invazia Rusiei din 2022 și se va încheia pe 5 iunie. Discuțiile din ultimele luni s-au centrat pe un plan de rezervă pentru înlocuirea ATM-urilor cu limite actualizate în cadrul acordului de liber schimb UE-Ucraina din 2014.
Mișcarea marchează o resetare sensibilă din punct de vedere politic după mai bine de un an de presiune din partea fermierilor și guvernelor Uniunii Europene, în special din Polonia, Franța, Ungaria și Slovacia. Oficialii de acolo susțin că, din cauza liberalizării de urgență a comerțului, produsele ucrainene mai ieftine au inundat piețele locale, deși experții în comerț spun că datele sunt mai nuanțate.
„Măsurile actuale vor scădea oricum”, a spus Hansen europarlamentarilor în comisia pentru agricultură a Parlamentului European. „Consiliul a fost foarte clar că nu există nicio posibilitate de prelungire”, a adăugat el, referindu-se la poziția țărilor membre UE.
Hansen a adăugat că Comisia pregătește un nou sistem de contingente tarifare, dar „nu la același nivel” cu accesul nerestricționat de astăzi. Totuși, el a susținut că rezultatul ar fi mai favorabil Ucrainei decât revenirea la condițiile preinvazie ale acordului de liber schimb existent.
În 2024, sub presiunea guvernelor UE – conduse de Polonia și Franța –, Comisia a impus plafoane de salvgardare pentru o mână de exporturi agricole ucrainene sensibile din punct de vedere politic, inclusiv zahăr și carne de pasăre, chiar dacă regimul de urgență mai larg a rămas în vigoare.
Cele mai multe dintre acestea fac parte dintr-un grup de aproximativ 30 de produse agroalimentare ucrainene încă supuse cotelor tarifare în temeiul acordului comercial existent UE-Ucraina. Comisia va trebui acum să decidă care dintre acestea vor rămâne plafonate – și dacă altele ar trebui liberalizate în continuare sau nou restricționate.
Oficialii ucraineni și grupurile agricole au avertizat că lăsarea actualelor reguli de urgență să cadă fără o opțiune de rezervă ar putea costa 3,3 miliarde de euro în exporturi și ar putea reduce produsul intern brut cu 2,5%. Kievul sperase că Bruxelles-ul va înainta o nouă propunere înaintea reuniunii de miercuri a Consiliului de Asociere UE-Ucraina de la Bruxelles – dar, odată cu scurgerea timpului, nu a apărut niciun proiect.
Hansen se va întâlni joi cu ministrul ucrainean al Agriculturii, Vitaliy Koval, pentru a discuta următorii pași, potrivit oficialilor familiarizați cu programul său.
Negocierile informale continuă, dar oficialii UE recunosc în mod privat că finalizarea unui acord înainte de termenul limită din iunie s-ar putea dovedi o provocare. Bruxelles-ul își schimbă atenția către o confruntare comercială rapidă cu Washington, după ce președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, a anunțat săptămâna trecută noi taxe vamale, care afectează cea mai mare parte a lumii în timp ce cruța Rusia.
Politica internă din țările-cheie ale UE este, de asemenea, plină.
Cu alegerile prezidențiale din Polonia pe 18 mai – și un potențial al doilea tur cu doar câteva zile înainte de limitarea din iunie – Bruxelles merge pe frânghia. Ceea ce ar fi trebuit să fie o ajustare tehnică a devenit un test de turnesol al capacității UE de a echilibra solidaritatea pe timp de război cu realitățile politice de acasă.