“Din punctul de vedere al evoluţiei pe şantier, începând de ieri suntem pe zona cea mai critică a proiectului, acolo unde ţevile corugate trebuie aşezate în structurile metalice, care ulterior vor fi ancorate pe versant de acele contragreutăţi de care ştiţi şi dumneavoastră. Este cea mai dificilă zonă. Vreau să vă reamintesc că un asemenea proiect nu a mai fost executat niciodată în România. Inclusiv pentru producătorul de ţeavă este pentru prima dată când execută ţevi de asemenea diametru şi, din acest motiv, lucrările sunt întârziate, atât din cauza complexităţii pe teren, cât şi a complexităţii proiectului în sine. Ca să se înţeleagă foarte bine de unde apar totuşi aceste întârzieri pe teren”, a subliniat Nicolae Sebastian Şoltuz.
El a spus că toate ţevile corugate au fost livrate şi se află pe teren.
“Ţevile sunt toate pe teren, doar că acum se merge foarte greu, pentru că nu e vorba numai de curbura ţevii care trebuie sudată, în acelaşi timp trebuie amplasată şi acea structură metalică, fiecare structură metalică având şase metri liniari, cu diametru de doi metri şi un pic, normal ca ţeava să poată încăpea în structura metalică şi totul trebuie curbat şi orientat să dea forma versantului după care se aliniază”, a explicat Şoltuz.
Acesta a menţionat că lucrările sunt în întârziate cu cel puţin zece zile, aşa cum s-a anunţat recent.
Totodată, atât directorul de investiţii de la Salrom, cât şi prefectul Harghitei, Petres Sandor, au precizat că în ultimele 24 de ore nu au fost înregistrate evenimente care să îngrijoreze şi să indice riscuri crescute în zona Praid.
La rândul său, Sorin Vlad, director la Administraţia Bazinală de Apă Mureş, a afirmat că se continuă monitorizarea cursurilor de apă, nivelul de cloruri pe pârâul Corund fiind constant, iar pe Târnava Mică, în uşoară scădere.