Lukaşenko spune că schimbarea doctrinei nucleare ruse trebuia făcută mai demult

Schimbările anunţate de Rusia în politica sa privind armele nucleare au fost mult aşteptate şi probabil vor „răci ardoarea” duşmanilor săi occidentali, a declarat liderul belarus Aleksandr Lukaşenko într-un interviu acordat duminică unui jurnalist de la o televiziune rusă, relatează Reuters.

„Această doctrină ar fi trebuit reînnoită cu mult timp în urmă”, a declarat Lukaşenko, care anul trecut a fost de acord ca Putin să staţioneze arme nucleare tactice ruseşti în Belarus.

Însă „capetele înfierbântate” din Occident au auzit deja semnalele nucleare trimise de Moscova înainte chiar ca liderul de la Kremlin să anunţe schimbările de doctrină de luna trecută, crede Lukaşenko, un aliat apropiat al lui Vladimir Putin.

Rachetele occidentale „ne-ar fi bombardat deja, în special în Rusia”, dacă Occidentul nu ar fi acordat atenţie semnalelor nucleare anterioare ale lui Putin, a spus liderul din Belarus. Dar schimbarea doctrinei nucleare „probabil le răceşte ardoarea”, a adăugat el.

Liderul de la Kremlin a anunţat la 25 septembrie că Rusia extinde lista scenariilor care ar putea-o determina să ia în considerare lansarea unei arme nucleare, incluzând cazul în care ar avea informaţii fiabile despre un atac transfrontalier masiv împotriva sa implicând avioane, rachete sau drone. El a mai spus că Moscova va considera orice atac asupra sa susţinut de o putere nucleară drept un atac comun.

Anunţul a fost răspunsul Kremlinului în timp ce Statele Unite şi Marea Britanie se gândeau dacă să acorde sau nu Ucrainei permisiunea de a lansa rachete convenţionale cu rază lungă de acţiune furnizate de Occident pentru a lovi ţinte aflate în interiorul Rusiei.

Ucraina a acuzat Rusia de şantaj nuclear, iar preşedintele Volodimir Zelenski a îndemnat Occidentul să ignore „liniile roşii” ale lui Putin. Moscova susţine că avertismentele sale sunt reale, iar Putin a declarat că SUA şi aliaţii săi se vor lupta direct cu Rusia dacă vor da undă verde Kievului să lanseze rachete ATACMS americane şi Storm Shadow britanice pe teritoriul Rusiei.

Liberalii se reunesc în şedinţă pentru finalizarea listelor la parlamentare / Lista la Bucureşti, încă în discuţii

Liga Naţiunilor – grupa B3: Kazahstan – Slovenia 0-1