Macron cheamă partidele la consultări, la 23 august, în vederea formării unui Guvern

Preşedintele francez Emmanuel Macron îi invită pe liderii grupurilor parlamentare şi pe lefii de partid, la 23 august, anunţă vineri Palatul Élysée, în vederea încercării formării unui guvern, relatează AFP.

”Preşedintele Republicii i- invitat pe preşedinţii grupurilor parlamentare din Adunarea Naţională şi Senat şi pe şefii de partide reprezentate în Parlament la o serie de discuţii, la 23 august”, anunţă preşedinţia franceză.

”Numirea unui premier va interveni în prelungirea acestor consultări şi ale concluziilor acestora”, anunţă ea în acest comunicat.

Palatul Élysée anunţă că ”avansează către contituirea celei mai largi şi mai stabile majorităţi posibil, în serviciul ţării” şi aminteşte că ”francezii şi-au exprimat în alegerile legislative o voinţă de schimbare şi de unitate largă”.

Liderul senatorilor macronişti, François Patriat, a anunţat la miercuri la postul France Info că se aşteaptă la nominalizarea unui premier ”la începutul lui septembrie” sau ”la sfârşitul lui august”.

”Există un termen constituţional, la 15 septembrie, pentru că trebuie să se prezinte un buget. Aşadar trebuie ca Guvernul să fie făcut înainte”, declara senatorul din Côte-d’Or.

La fel ca Emmanuel Macron, căruia-i este un susţinător istoric, François Patriat a îndepărtat ipoteza unui Guvern condus de Lucie Castets, candidata desemnată de către coaliţia de stânga care reclamă Matignonul.

La 23 iulie, Emmanuel Macron evoca un calendar la ”mijlocul lui august”, după ”armistiţiul” Jocurilor Olimpice (JO).

Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului: Jumătate din rezultatele aparatelor DrugTest au fost greşite / Organizaţia cere oprirea risipei banilor publici pe astfel de aparate / Precizările Poliţiei Române

Aripa armată a Hamas anunţă, în urma unei anchete, că un ostatic israelian, Ofir Tzarfati, a fost ucis de un paznic care a răzbunat astfel uciderea copiilor săi într-un atac