Călătoria la Paris este o vizită extrem de neobișnuită în străinătate a lui Berdymukhamedov, care este subiectul unui cult al personalității în patria sa și a scris numeroase cărți, inclusiv, cea mai recentă, una în onoarea propriilor realizări.
Franța și UE vizează rezervele de gaze din regiune, în contextul în care Europa încearcă să pună capăt dependenței de gazul rusesc în urma invaziei Moscovei în Ucraina.
Între timp, Turkmenistanul încearcă să își mute mai multe exporturi spre vest și să își reducă dependența de China ca principal partener de export.
Statul fără ieșire la mare are a patra cea mai mare rezervă de gaze din lume, dar este vulnerabil la fluctuațiile economiei de la Beijing.
Modul de livrare a gazelor în Europa din Turkmenistan, care are granițe cu Iranul și Afganistanul, rămâne o problemă logistică.
Agenția oficială de știri TDH din Turkmenistan a relatat că „eroicul nostru prieten” Berdymukhamedov a avut o „conversație cu reprezentantul Franței”, în speranța că vizita sa va „da un impuls puternic dezvoltării cooperării bilaterale” și va „deschide o nouă pagină în istoria relațiilor” dintre Așgabat și Paris.
Mai multe acorduri au fost semnate la Palatul Elysee, dar acestea nu menționau cooperarea în domeniul energiei.
Grupul spațial francez Thales Alenia a semnat un acord-cadru pentru furnizarea unui al doilea satelit de telecomunicații fostei republici sovietice.
Cele două guverne au convenit, de asemenea, să coopereze în domeniul dezvoltării urbane durabile, încheind totodată o foaie de parcurs pentru cooperarea educațională și academică și extinderea unei misiuni arheologice comune în Turkmenistan.
Berdymukhamedov, care subliniază neutralitatea ca piatra de temelie a politicii externe a Turkmenistanului, a vizitat ultima dată Franța în 2010, când Nicolas Sarkozy era președinte. De asemenea, s-a întâlnit cu cancelarul german Angela Merkel la Berlin în 2016.