Emmanuel Macron a îndepărtat în mod oficial, luni, numirea unui Guvern al Noului Front Popular (NFP), invocând ”stabilitatea instituţională”, şi a anunţat noi consultări – marţi -, lărgite la ”personalităţi” care au ”experienţa servirii statului”, relatează AFP.
În urma unei prime serii de întâlniri – organizate vineri şi luni – la Palatul Elysée cu liderii partidelor, la şapte săptămâni după nişte alegeri legislative care au aruncat Franţa într-un impas politic, şeful statului nu este, în continuare, în măsură să desemenze un premier.
În urma unor presiuni ale alianţei de stânga care a obţinut cel mai mare număr de deputaţi în Adunarea Naţională însă nu şi o majoritate absolută, el a refuzat să o instaleze la Matignon pe Lucie Castets, o înaltă funcţionară aleasă de NFP.
”Un Guvern pe baza unui singur program şi doar a partidelor” care îl alcătuiesc ”ar fi cenzurat imediat de ansamblul celorlalte grupuri reprezentate în Adunarea Naţională”, iar ”stabilitatea instituţională a ţării noastre impune aşadar să nu reţinem această opţiune”, anunţă într-un comunicat Palatul Elysée.
Coordonatorul Partidului La France insoumise (LFI), Manuel Bompard, a denunţat imediat la BFMTV ”o lovitură de forţă antidemocratică inacceptabilă” şi a anunţat că intenţionează să pună în aplicare ameninţarea de a declanţa o procedură de destituire a lui Emmanuel Macron.
Liderul Partidului Comunist (PCF) Fabien Roussel a cerut o ”mare mobilizare populară” împotriva deciziei şefului statului, catalogată drept o ”ruşine” de către şefa ecologiştilor Marine Tondelier.
Imediat mai înainte, premierul demisionar Gabriel Attal, liderul deputaţilor partidului prezidenţial, a confirmat o ”cenzură inevitabilă” a oricărui Guvern doar în jurul programului NFP.
O iniţiativă a lui Jean-Luc Mélenchon, care a părut să deschidă uşa unei susţineri a unui Guvernm condus de către Lucie Castets fără ca din acesta să facă parte miniştri LFI, nu schimbă cu nimic situaţia, acesta este un ”simulacru de deschidere” şi o ”tentaticvă de lovitură în forţă”, a respins Gabriel Attal.
În opinia sa este vorba despre programul stângii, care ”ar conduce la o ciomîgeală fiscală fără precedent, la o sărăcire generalizată a francezilor, la o prăbuşire economică a ţării noastre şi la punerea în discuţie periculoasă” a ”laicităţii”.
Celelalte mişcări aliate cu Emmanuel Macron, dar şi dreapta şi extrema dreaptă au spus acelaşi lucru.
”POMPON!”
Absenţa miniştrilor LFI ”nu schimbă absolut nimic”, a tranşat şefa deputaţilor Partidului Rassemblement national (RN, extremă dreapta) Marine Le Pen, la ieşirea, luni la prânz, de la Palatul Elysée.
Ea a cerut, în faţa presei, deschiderea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului – în septembrie – pentru ca ”Adunarea Naţională să se poată afla în situaţia de a opera o cenziură, dacă este necesar”.
Liderul deputaţilor din cadrul grupului Droite républicaine (DR, dreapta), Laurent Wauquiez, şi-a reiterat încă de duminică voinţa de a ”face baraj” împotriva LFI, din punctul său de vedere ”fără îndoială cel mai mare pericol politic la adresa ţării noastre”.
În faţa dezacordurilor între partide, Emmanuel Macron a vrut să pozeze în arbitru.
”Responsabilitatea mea este ca ţara să nu fie nici blocată şi nici slăbită”, pledează el în cominicatul preşedinţiei.
El cere, astfel, ”tuturor responsabililor politici să se ridice la înălţimea momentului şi să dea dovadă de spirit de responsabilitate”.
El le cere mai ales socialiştilor, comuniştilor şi ecologiştilor ”să coopereze cu celalte forţe politice” şi să se desolidarizeze astfel de LFI-ul lui Mélenchon.
”Pompon!”, a exclamat comunistul Fabien Roussel, ironizând perspectiva de a intra într-”un Guvern de dreapta”.
CONSULTĂRI FĂRĂ NFP
În acest cadru şi în lipsa unei alternative viabile, şeful statului urmează să lanseze marţi ”o noă rundă de consultări” cu scopul de a găsi un premier, cu conducătorii partidelor şi ”persoane care disting prin experienţă în servirea statului şi Republicii”, a anunţat preşedinţia, fără să facă precizări despre interlocutori şi nici despre program.
Parlamentarii NFP au avertizat că este exclus să se prezinte la aceste consultări. Ei intenţionează să discute numai în baza unui Guvern format de Lucie Castets.
Calendarul este strâns.
Emmanuel Macron, care are mai multe întâlniri diplomatice săptămâna aceasta, urmează să participe miercuri la ceremonia de deschidere a Jocurilor Paralimpice, iar apoi să efectueze o vizită în Serbia joi şi vineri.
Or alegerea sa devine urgenţă, în contextul în care Gabriel Attal expediază afacerile curente la Matignon de 41 de zile, o situaţie fără precedent după război. Iar timpul presează în vederea prezentării unui buget până la 1 octombrie.
Cât timp vor dura aceste prelungiri? Dsemnarea unui premier, sperată iniţial să aibă loc marţi, ”nu este exclusă” săptămâna aceasta, însă nici nu este garantată, declară un consilier executiv.