Ministerul Afacerilor Externe (MAE) combate, vineri, ”afirmaţii false menite să manipuleze publicul şi să genereze nemulţumire, neîncredere şi ostilitate”, în legătură cu o presupusă influenţare a votului din diaspora. În mediul online se speculează că se dublează numărul buletinelor de vot şi se încearcă o mobilizare pro-Nicuşor Dan. MAE precizează că numărul secţiilor de votare şi al buletinelor de vot este acelaşi ca la primul tur al alegerilor prezidenţiale.
”Ministerul Afacerilor Externe a luat notă de vehicularea prin postări social media a unor afirmaţii false menite să manipuleze publicul şi să genereze nemulţumire, neîncredere şi ostilitate, în scopul influenţării alegerilor. Acestea sunt similare afirmaţiilor false vehiculate cu privire la primul tur al alegerilor pentru desemnarea Preşedintelui României„, a transmis, vineri, MAE, într-un comunicat de presă.
Potrivit oficialilor instituţiei, ”astfel de mesaje cu informaţii şi acuze false reprezintă încercări grave şi flagrante de manipulare a alegătorilor”.
Mesajul MAE se referă la postări din mediul online prin care se vehiculează o presupusă influenţare a votului din diaspora, prin dublarea numărului buletinelor de vot şi o presupusă mobilizare pro-Nicuşor Dan.
MAE precizează că cetăţenii români din străinătate vor vota în bune condiţii, votul în turul doi are loc tot pe durata a trei zile.
”MAE este în permanentă legătură cu misiunile diplomatice şi oficiile consulare pentru a asigura sprijinul necesar bunei desfăşurări a alegerilor în străinătate. MAE reaminteşte că partidele politice au desemnat, în secţiile de votare din străinătate, membri şi/sau observatori”, a mai transmis sursa citatră.
MAE a propus AEP un număr de 965 de secţii de vot, la care s-au prezentat la primul tur al alegerilor pentru desemnarea Preşedintelui României 973.129 cetăţeni români.
Pentru turul doi urmează să fie transmise 3.600.000 de buletine de vot.
”Este acelaşi număr de buletine ca la primul tur al alegerilor. Mesajele false sunt menite să submineze caracterul liber şi corect al alegerilor”, se arată în comunicat.
Organizarea secţiilor a fost stabilită prin Hotărârea AEP nr. 19/2025, iar lista cu adresele secţiilor de vot este disponibilă pe şi diseminată inclusiv prin multiple soluţii digitale, unele dezvoltate de societatea civilă, accesibile publicului pentru a facilita informarea în timp real, iar misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României comunică aceste informaţii către cetăţeni.