MAE le ‘recomandă ferm’ românilor din Liban să plece din țară / Mai multe state își evacuează de urgență cetăţenii

MAE recomandă ferm cetățenilor români care se află deja pe teritoriul Republicii Libaneze să părăsească teritoriul acestui stat prin cursele aeriene încă disponibile”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, personalul diplomatic este în legătură permanentă cu românii din Liban. „Situaţia de securitate este fluidă şi evaluăm toate scenariile, în funcţie de informaţiile din teren şi din dialogul cu partenerii europeni şi regionali, pentru a nu expune la riscuri adiţionale şi a nu pune în pericol viaţa persoanelor aflate în situaţii vulnerabile. În plus, MAE a trimis echipe consulare mobile atât la Beirut, cât şi în alte state din regiune, tocmai pentru a putea oferi asistenţă consulară cetăţenilor români şi membrilor de familie din Liban care solicită acest lucru”, arată MAE.

Încă din luna octombrie 2023, MAE a emis un avertisment de călătorie de nivel 8/9 – „Evitaţi orice călătorie!” pentru Republica Libaneză, avertismentul fiind în vigoare în prezent. „Având în vedere deteriorarea accentuată a situaţiei de securitate din Liban, ministerul a reiterat permanent recomandarea fermă adresată cetăţenilor români prezenţi în această ţară de a-şi înregistra prezenţa la misiunea diplomatică a României la Beirut, pentru a facilita acordarea protecţiei consulare de către MAE, dacă situaţia o va impune”, conform MAE

Mai multe țări organizează evacuarea propriilor cetățeni

Mai multe ţări au organizat evacuări ale cetăţenilor lor care locuiesc în Liban după ce armata israeliană a lansat luni o ofensivă militară terestră împotriva grupării şiite Hezbollah în sudul ţării, relatează AFP, scrie Agerpres.

O navă a Marinei franceze a plecat luni din sud-estul Franţei pentru a se poziţiona în largul coastei Libanului ca măsură de „precauţie”, în cazul în care este nevoie de evacuarea cetăţenilor francezi, a anunţat Statul Major al Forţelor Armate. Portelicopterul amfibie francez (PHA), care a plecat din portul Toulon, va ajunge în „5 până la 6 zile” în estul Mediteranei. Aproximativ 23.000 de cetăţeni francezi sau franco-libanezi sunt stabiliţi în Liban.

Berlinul a trimis luni un avion militar la Beirut pentru a evacua angajaţii Ambasadei Germaniei în Liban şi familiile acestora. Angajaţii altor organizaţii germane, precum şi familiile acestora, şi cetăţeni germani cu probleme medicale ar urma, de asemenea, să fie evacuaţi, a spus guvernul german. Circa 1.800 de cetăţeni germani sunt înregistraţi la unitatea de criză a reprezentanţei diplomatice din Liban.

Marea Britanie a anunţat luni seara că a închiriat un zbor comercial pentru cetăţenii săi care doresc să părăsească Libanul. Avionul va pleca miercuri de pe Aeroportul Internaţional Rafic Hariri din Beirut. Săptămâna trecută, Londra a anunţat desfăşurarea a 700 de soldaţi în Cipru pentru a se pregăti de o posibilă evacuare a cetăţenilor săi din Liban.

Canada a anunţat la rândul său luni că a rezervat 800 de locuri la zborurile comerciale pentru a-şi ajuta cetăţenii să părăsească Libanul. Circa 45.000 de cetăţeni canadieni se află în Liban, iar următorul zbor este programat pentru marţi. Armata canadiană a instituit resurse de urgenţă în Cipru dacă zborurile comerciale sunt întrerupte.

Zboruri suspendate

Compania aeriană germană Lufthansa a anunţat marţi că va prelungi suspendarea zborurilor sale către Beirut până pe 30 noiembrie, în loc de 26 octombrie, aşa cum era planificat iniţial, în condiţiile intensificării conflictului armat dintre gruparea Hezbollah şi Israel în Liban.

În acest context, Lufthansa a decis, de asemenea, să prelungească suspendarea zborurilor sale către Tel Aviv până la 31 octombrie şi a menţinut întreruperea legăturilor aeriene cu Teheranul până la 14 octombrie, inclusiv.

La rândul său, compania aeriană elveţiană Swiss a anunţat marţi prelungirea suspendării zborurilor sale către Beirut şi Tel Aviv. Swiss a decis să suspende zborurile către şi dinspre Tel Aviv până joi, 31 octombrie, inclusiv, iar toate zborurile către şi dinspre Beirut vor fi anulate până sâmbătă, 30 noiembrie, inclusiv, a anunţat compania aeriană într-un comunicat

Verificări interne la IPJ Gorj, după ce un șef de post a fost acuzat de agresiune

A fost prins, pe un aeroport din Italia, un fugar aflat pe lista de ‘Most Wanted’ a României