‘MAGA’ vs. ‘Tech Bros’: Donald Trump, prins într-un conflict deschis în tabăra sa înainte de revenirea la putere

Această dispută, legată de vizele pentru lucrătorii străini calificaţi, a izbucnit pe reţelele de socializare în perioada Crăciunului şi a scos la iveală profundele falii dintre „tech bros”, miliardarii din Silicon Valley care au plătit averi pentru alegerea lui Donald Trump, şi baza MAGA a lui Trump, care se opune aproape tuturor formelor de imigraţie.

Acest „război al cuvintelor” a reprezentat „o primă salvă în lupta de lungă durată privind viitorul mişcării MAGA”, consideră Flavio Hickel, profesor de ştiinţe politice la Washington College.

În fruntea taberei din Silicon Valley: Elon Musk, cel mai bogat om de pe planetă, care a cheltuit cel puţin 250 de milioane de dolari în campania în favoarea lui Donald Trump. Republicanul l-a recompensat numindu-l în fruntea unei comisii însărcinate cu reducerea cheltuielilor publice, alături de un alt miliardar, Vivek Ramaswamy.

Patronul american naturalizat al SpaceX şi Tesla s-a pronunţat în favoarea vizelor H1-B – foarte utilizate de companiile din Silicon Valley pentru a angaja lucrători străini – susţinând că „aducerea prin imigraţie legală a celor mai bune 0,1% din talentele inginereşti este esenţială” pentru SUA.

Pentru Flavio Hickel, Elon Musk, Vivek Ramaswamy şi ceilalţi magnaţi ai tehnologiei care l-au susţinut pe Donald Trump sunt „ideologic libertari”, opunându-se astfel intervenţionismul de stat şi favorizând mai degrabă anumite lozinci conservatoare precum reducerea deficitului public şi imigraţia legală.

Pe de altă parte, MAGA tradiţionali „nu par să le pese de buget”, adaugă profesorul, şi consideră că nativismul lui Donald Trump, adică opoziţia sa faţă de imigraţie, reprezintă „aspectul cel mai atractiv” al campaniilor sale prezidenţiale.

Elon Musk, care i-a descris pe criticii săi conservatori drept „bufoni josnici”, a promis să „intre în război” pe tema vizelor şi, în schimb, a atras mânia facţiunii adverse.

Amenințări la adresa lui Musk

Steve Bannon, fostul consilier al lui Donald Trump la Casa Albă, a ameninţat pe podcastul său că îi va „smulge capul” şefului Tesla.

Pentru acest susţinător al unei linii dure în materie de imigraţie, susţinătorii miliardari ai lui Donald Trump nu au înţeles niciodată cu adevărat ce îl face pe magnatul new-yorkez atât de atrăgător pentru alegătorii din clasa muncitoare, iar aceşti „convertiţi recent” ar trebui să „stea deoparte şi să studieze” poziţia tradiţională MAGA.

Steve Bannon a criticat, de asemenea, companiile din Silicon Valley pentru „eviscerarea clasei de mijloc” din SUA, în opinia sa, prin faptul că permit străinilor să ocupe anumite locuri de muncă.

Dar în acest război de tranşee, Donald Trump a ales tabăra sa – cea a tehnologiei – prin apărarea vizelor H1-B, provocând astfel uimirea unora dintre susţinătorii săi.

Pentru politologul Donald Nieman, preşedintele ales merită apreciat pentru capacitatea sa de a aduna o coaliţie mai largă decât în trecut, chiar dacă acest lucru face conflictul mai probabil.

„El ştie că trebuie să reuşească în economie – problema care l-a adus la Casa Albă”, astfel încât nu ar exista nici un interes politic în „calea tehnologiei”, spune profesorul de la Universitatea Binghamton.

Mişcarea MAGA s-ar putea să-şi fi schimbat definitiv faţa odată cu acest aflux financiar din Silicon Valley, iar Donald Trump, care a fost ideologic pragmatic în trecut, ar putea alege să ignore marginea cea mai de dreapta în probleme spinoase.

Dar pentru unii, această ruptură care s-a deschis între cele două facţiuni trumpiste se va sfârşi rău pentru Elon Musk, deoarece viitorul preşedinte republican este conştient că adevărata sa putere a rezidat întotdeauna în sprijinul pe care l-a primit din partea claselor muncitoare.

Aproape 150 de intervenții ale salvamontiștilor: Au fost salvate 150 de persoane

Barcelona, scor fără drept de apel în optimile Cupei Spaniei contra celor de la Union Deportiva Barbastro