- Context: Avocatul Dan Chitic a evidențiat faptul că, înainte ca Curtea Constituțională să decidă asupra legalității alegerilor, Guvernul a ordonat retragerea ștampilelor din țară și din străinătate. Aceasta sugerează că decizia de anulare a alegerilor nu a fost luată de judecători, ci de puterea politică, care a acționat în mod anticipat. Chitic subliniază că toate secțiile de votare s-au conformat acestei dispoziții, demonstrând astfel că voturile a milioane de alegători au fost ignorate. Sorin Roșca Stănescu, jurnalist, îl felicită pe Chitic pentru investigația sa, evidențiind gravitatea situației.
„Vă atragem atenția asupra unui fake news, prin care se induce în spațiul public ideea că a fost premeditat procesul de anulare a turului I al alegerilor pentru Președintele României. Printr-o postare din social media și prin afirmațiile făcute în timpul unei emisiuni de televiziune se induce ideea falsă și artificial construită că anumite structuri ale MAI au acționat în acest scop, prin cererea ca ștampilele să fie predate în aceeași saci cu voturile anulate”, a transmis MAI.
Pentru a dezminți informațiile false, ministerul a oferit explicații legate de modul de organizare a procesului electoral.
„Modelul ștampilelor de vot utilizate pentru alegerile parlamentare a fost diferit față de modelul ștampilelor de vot utilizate la alegerile pentru președinte, deci cele utilizate pentru alegerile parlamentare NU se mai utilizau la nimic. Prefecturile nu sunt implicate (nu au atribuții) în procesul privind operațiunile de predare și primire a documentelor și materialelor necesare în procesul de votare, deci nu puteau cere secțiilor de votare. Operațiunile de predare/primire a documentelor și materialelor necesare în procesul de votare se stabilesc prin decizie BEC”, a explicat MAI.
Totodată, au fost prezentate deciziile legate de operațiunile de predare/primire a documentelor și materialelor necesare în procesul de votare.
„Pentru alegerile parlamentare BEC a stabilit operațiunile de predare/primire a documentelor și materialelor necesare în procesul de votare prin Decizia 261/D/21.11.2024 (și DA, se predau în sacii cu buletinele neutilizate) – 3 (5) c. Pentru alegerile prezidențiale BEC a stabilit operațiunile de predare/primire a documentelor și materialelor necesare în procesul de votare prin Decizia 160/D/17.11.2024 (inclusiv cu instrucțiuni clare pentru ștampilele de vot care se REUTILIZEAZĂ în turul 2 – se predau separat la birourile electorale județene) – 3 (4) și art.7 (1)”, a precizat MAI.