„Astăzi am citit în presă că Slovacia primește gaz de la Gazprom prin Turcia. Slovacia este membră a Uniunii Europene, iar asta înseamnă că astfel de livrări nu încalcă regimul de sancțiuni. Și asta confirmă și faptul că există o alternativă la tranzitul ucrainean pentru furnizarea de gaze, deși Moscova a susținut contrariul”, a spus Sandu.
Ea a spus că după 10 februarie există două opțiuni pentru continuarea furnizării de gaze în regiune: fie Transnistria acceptă condițiile ajutorului UE anunțat în valoare de 60 de milioane de euro, care își va acoperi consumul de gaz pentru nevoile casnice până la jumătatea lunii aprilie, fie va trebui să găsească singură o modalitate de a-și asigura aprovizionarea cu gaz rusesc sau gaz achiziționat în regiune din banii ruși.
„Dar acest lucru este posibil doar pe baza unei formule care nu încalcă sancțiunile internaționale și legislația națională”, a spus Sandu.
Acest ajutor depinde de măsurile luate de regiune în ceea ce privește libertățile fundamentale și drepturile omului. În plus, tarifele pentru încălzire, gaze și electricitate trebuie să corespundă prețurilor pieței și să fie plătite de consumatorii casnici și industriali, a spus Comisia Europeană.
Furnizarea de gaze către Transnistria a fost reluată la 1 februarie. Gazele sunt furnizate Moldovei și Transnistriei cu un grant UE de 30 de milioane de euro, din care 20 de milioane de euro au fost alocați pentru achiziționarea de gaze pentru Transnistria și 10 milioane de euro pentru cumpărarea de energie electrică pentru Moldova pe platformele de tranzacționare autorizate din UE și Ucraina.
Livrările de gaze către Transnistria, finanțate de UE, în valoare de până la 3 milioane de metri cubi pe zi vor continua până pe 10 februarie, în baza unui program convenit cu Tiraspoltransgaz.
Livrările de gaze rusești către Transnistria au încetat la 1 ianuarie, după ce Ucraina a încetat să mai transporte gaz prin sistemul său de conducte. Între timp, gigantul rus al gazelor Gazprom a suspendat livrările prin Moldova, invocând datoria țării. În contextul crizei
energetice care se profilează, Transnistria și Moldova au declarat stări de urgență în economie la 10 și, respectiv, 16 decembrie. Transnistria a introdus întreruperi de curent pe 3 ianuarie, care au continuat până la 1 februarie.