Numărul cazurilor de diabet zaharat la copii s-a dublat în 10 ani, din datele publice, iar o treime dintre copiii de 10-15 ani au o problemă cu greutatea. În acelaşi timp, zonele de mâncare din marile centre comerciale sunt dominate de lanţurile de fast-food şi atrag copii, adolescenţi şi părinţii lor, în lipsa unei alternative mai sănătoase.
Medicii atrag atenţia asupra pericolelor alimentaţiei nesănătoase a copiilor pentru adulţii de mâine, dar şi asupra marketingului meniurilor „pentru copii” din oferta restaurantelor fast-food, scrie zf.ro.
„Mâncarea de tip fast food este concepută să aducă satisfactie rapidă la nivelul papilelor gustative – conţine mult zahăr, sare, grăsimi şi arome puternice care atrag în mod natural gusturile copiilor”, spune Iuliana Filip, medic primar diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice, fondatoarea clinicii Novus din Ploieşti. Sunt peste 215.000 de copii români cu o problemă cu greutatea, adică sunt fie obezi, fie supraponderali.
„Pentru mintea unui copil, a vedea personajele preferate pe ambalajul unui meniu de fast-food înseamnă a fi invitat într-o poveste familiară şi distractivă – un mesaj irezistibil care poate eclipsa realitatea nutriţională.
Această influenţă vizuală şi emoţională sporeşte dorinţa de a obţine produsul şi, implicit, creşte consumul de alimente nesănătoase”, potrivit dr. Andrei Stanciu, medic specialist psihiatrie pediatrică, managerul Clinicii Hope Timişoara.