Man (ANRE): Astăzi autoritatea este sufocată de petiţii care se referă strict la facturare

Creşterea numărului de prosumatori în România este una haotică, în funcţie de fondurile obţinute de la Ministerul Mediului, dar şi de capacitatea fiecărei persoane fizice de a investi în acest sens, consideră Mircea Man, vicepreşedintele al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

„Astăzi vorbim de 150.000 de prosumatori şi până la finalul anului vorbim de 200.000. Este o dezvoltare haotică, în funcţie de cum se obţin fondurile de la Ministerul de Mediului, de capacitatea fiecărei persoane fizice de a investi. Nu este o soluţie, câtă vreme nu s-a investit în sistemele de distribuţie de-a lungul timpului. Atragerea de fonduri europene este o prioritate. N-am văzut în PR4 (perioada a patra de reglementare, n.r.) că investiţiile pe fonduri europene au fost substanţiale. Am trecut printr-o criză energetică, a venit Guvernul cu subvenţie, mă întreb ce se va întâmpla din 1 aprilie anul viitor, 2025. Sunt întrebări pe care şi le pune populaţia. Astăzi, autoritatea este sufocată de petiţii care se referă strict la facturare. Aproape tot personalul de la control şi petiţii este blocat în activităţi de genul ăsta”, a menţionat Mircea Man, la a XII-a ediţie a conferinţei „Energia în priză”, organizată de ziarul Bursa.

Potrivit acestuia, aşa cum au fost aprobate tarifele în perioada a patra de reglementare, se are „foarte mare grijă şi în perioada a cincea de reglementare”.

„Trebuie să vedem dacă tarifele pot fi suportate de către cetăţeni. Nu cred că astăzi sau într-un program de reglementare eu pot să vin şi să fac investiţii foarte mari, ştiind că operaţia va ieşi bine, dar pacientu-i mort. Adică eu, ca şi cetăţean, ca om care văd ce înseamnă greutatea de a plăti consumul, vin cu un tarif mai mare, nu cred că va fi o soluţie care să împace şi programul de investiţii şi ceea ce poate suporta populaţia, ori acest lucru trebuie să fie într-un echilibru”, a adăugat vicepreşedintele ANRE.

Pe de altă parte, Mircea Man a subliniat că, pe gaz, sunt peste 100 de UAT-uri, 100 de primării care au extinderi ori înfiinţări de distribuţii, ceea ce înseamnă că există o preocupare reală şi în acest sens.

„Chiar dacă astăzi spunem că viitorul nu este al sistemelor de distribuţie pe gaz, eu cred că este un mare pas înainte de a aduce acel confort şi în UAT-uri pentru dezvoltare, pentru noi capacităţi de producţie”, a mai spus Mircea Man. AGERPRES/(AS – autor: Nicoleta Bănciulea, editor: Andreea Marinescu, editor online: Ady Ivaşcu)

Sursa: www.agerpres.ro

Inspectori ISU în control la Policlinica Vaslui au intrat în cabinete peste medici şi pacienţi; prefectul cere lămuriri

”Iranul face să apese ameninţări mari la adresa vieţii mele”, acuză Trump în urma dezvăluirii unor ameninţări ”reale, concrete şi specifice” de asasinare a sa