O mănăstire bizantină cu o podea din mozaic colorat, care are o inscripţie grecească, a fost descoperită în timpul lucrărilor efectuate de Israel Land Authority la un proiect imobiliar în Karmey Gat North.
„Acesta este cel mai mare şi mai semnificativ sit descoperit în regiune din perioadele romană şi bizantină”, au declarat cercetătorii Autorităţii Israeliene pentru Antichităţi. Situl se află la nord de oraşul modern Kiryat Gat, care este la aproximativ 35 de mile sud de Tel Aviv, în districtul de sud al Israelului.
„Binecuvântaţi sunteţi când intraţi şi binecuvântaţi sunteţi când ieşiţi”, spune mesajul din centrul podelei mănăstirii. Acesta provine dintr-un pasaj din cartea „Deuteronom” a Bibliei care descrie binecuvântările care vor fi acordate celor care ascultă de poruncile lui Dumnezeu. Imaginile din pardoseala de mozaic includ cruci, lei, porumbei, flori şi o amforă (un ulcior de ceramică folosit pentru transportul maritim), precum şi modele geometrice.
„Mozaicul descoperit în Kiryat Gat este unul dintre cele mai deosebite găsite vreodată în Israel”, a declarat Mark Avrahami, şeful departamentului de conservare artistică din cadrul Autorităţii Israeliene pentru Antichităţi. „Transferul mozaicurilor este un proces complex care necesită o mare îndemânare şi precizie. În curând, mozaicul antic va fi mutat în atelierul de mozaic al Autorităţii Israeliene pentru Antichităţi pentru conservare, înainte de a fi expus în oraş”.
Cel puţin 10 clădiri se aflau pe sit, inclusiv mănăstirea bizantină, datând din secolul al V-lea sau al VI-lea e.n., precum şi o presă de vin şi un depozit mare. Situl a fost activ încă din perioada romană şi a scos la iveală o cantitate abundentă de produse importate, monede, artefacte din marmură şi vase din metal şi sticlă. Există, de asemenea, rămăşiţe ale producţiei de ceramică, şi anume detritusuri tipice unei fabrici de ceramică, împreună cu vase deformate şi chiar vase care sunt unice pentru acest sit.
„Aşezarea timpurie este situată pe un nod rutier central care leagă regiunea montană de câmpia de coastă”, au declarat Shira Lifshitz şi Maayan Margulis, managerii săpăturilor în numele Autorităţii Israeliene pentru Antichităţi.
Autorităţile israeliene au fost ocupate în ultimii doi ani cu descoperirea de artefacte antice, inclusiv, în decembrie, cea mai veche inscripţie chineză cunoscută, găsită vreodată pe un fragment de porţelan în ţară: un mozaic „spectaculos” în rămăşiţele unei sinagogi romane antice din Galileea Inferioară; şi o peşteră despre care se crede că a fost locul de odihnă al Salomeei, moaşa lui Iisus.