Manea (Concordia): Expansiunea regională a României trebuie să înceapă cu rezolvarea deficitului de cont curent

Expansiunea regională a României trebuie să înceapă cu rezolvarea deficitului de cont curent, a declarat, marţi, Sergiu Manea, vicepreşedinte Concordia şi CEO Banca Comercială Română, la o conferinţă de specialitate.

„Prima chestie contradictorie pe care vreau să o spun este că expansiunea regională a României trebuie să înceapă cu rezolvarea deficitului de cont curent. A noastră. De aici începe expansiunea regională a României. Nu avem campioni ca Bitdefender, eMAG la fiecare colţ de stradă. Ei trebuie încurajaţi şi trebuie împinşi. Dar România are nevoie, repet, de crearea de rezilienţă structurală şi asta înseamnă rezolvarea dezechilibrelor prin output corelat cu aceste dezechilibre”, a spus Sergiu Manea, la conferinţa „Capitalul autohton al României – maturizare şi trecerea la statutul de forţă regională”, organizată de platforma Cursdeguvernare.ro.

El a menţionat că lanţul de aprovizionare cu mâncare este unul dintre cei mai mari generatori de deficit comercial pentru România.

De asemenea, Manea a afirmat că dacă ne uităm la creşterile de productivitate, acestea au fost extraordinare, însă „dinamica pozitivă a câştigurilor pe care le avem încetineşte”.

În opinia sa, deşi România cheltuieşte mult în infrastructură, problema este legată de calitatea acesteia. De asemenea, performanţa logistică este slabă, în pofida investiţiilor.

Referitor la forţa de muncă, Manea susţine că aceasta rămâne ieftină, costul forţei de muncă în raport la ceilalţi factori de producţie fiind în creştere doar prin prisma sarcinilor de natură fiscală sau a neclarităţilor de natură fiscală.

„Aş vrea să vorbesc puţin despre educaţie. Avem a doua cea mai scăzută alocare de resurse publice pe Educaţie din Uniunea Europeană. Numai Irlanda cheltuieşte mai puţin decât noi. Dar Irlanda, după cum aţi văzut, are şi cel mai mic venit bugetar din Europa, dar are surplus bugetar. Deci ei sunt o ţară, o structură economică, o societate atipică. Performanţele acestea sunt vizibile direct în performanţele elevilor, respectiv a 3-a dintre cele mai proaste performanţe ale elevilor din Europa. Mai mult decât atât, şi ăsta e un lucru care începe să doară foarte tare, pentru că atunci când te extinzi, te extinzi pentru că ai o propunere de valoare. Şi propunerea de valoare poate să vină din produs, din oameni sau din capital. Din păcate nu s-au inventat altele. (…) Ok, poţi să te duci cu tancurile, dar nu cred că acesta e obiectivul. Ce vreau să spun este că dacă ne uităm la ponderea celor cu studii superioare în zona de 30-34 de ani, în momentul acesta noi suntem un pic peste 20%. În Europa sunt la 40%, iar în Polonia la 49%. Imaginaţi-vă valoarea adăugată care este embedded (încorporată – n.r.), cum se spune în limba „romgleză”, în forţa de muncă care este activă?”, a spus Sergiu Manea.

Pe lângă acestea, el a menţionat că în România human capital index se află la cel mai jos nivel din Europa, la fel ca şi gradul de inovare. De asemenea, nivelul cheltuielilor de cercetare dezvoltare este cel mai slab din Europa.

Vicepreşedintele Concordia a adăugat că atunci când vorbim de expansiune ar trebui să începem cu rezolvarea problemelor legate de balanţa de plăţi.

„Expansiunea unei ţări nu ţine de cei câţiva oameni care lucrează în încurajarea exporturilor, ţine în asumarea unei politici a statului român de sprijinire a expansiunii produsului făcut de România, creat, desenat şi făcut de România, ţine foarte mult de modul în care ne poziţionăm, ţinând cont de cultura antreprenorului român şi de avantajele tradiţionale pe care le avem”, a mai spus vicepreşedinte Concordia, Sergiu Manea. AGERPRES/(AS – autor: George Bănciulea, editor: Mariana Nica, editor online: Adrian Dădârlat)

Sursa: www.agerpres.ro

MApN: Fragmente de dronă de origine rusă – găsite în apropierea localităţii tulcene Plauru

Liderii lumii, reuniţi la ONU în plină explozie de violenţe în Orientul Mijlociu