Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a declarat, vineri, la Alba Iulia, că se încearcă obţinerea de fonduri europene pentru extinderea exploatării cuprului de la Roşia Poieni.
„Intenţionăm ca proiectul pentru ceea ce înseamnă dezvoltarea exploatării cuprului să fie sprijinit în Programul Operaţional Creştere Inteligentă, Digitalizare şi Instrumente Financiare. Din acest punct de vedere, purtăm discuţii cu Comisia Europeană pentru ca acest proiect de importanţă pentru România (…). să poată fi extins şi, de ce nu, să reuşim, poate, ca acest minereu important şi această resursă importantă a României să fie prelucrată şi la nivel naţional”, a spus, într-o conferinţă de presă, Marcel Boloş, conform AGERPRES.
Ministrul a adăugat că se discută despre un pachet de proiecte care are în vedere atât extinderea exploatării cuprului, dar şi proiectul care ţine de de prelucrarea cuprului.
„Dar pentru prelucrare trebuie să identificăm investitorul care ar fi dispus să investească într-o astfel de infrastructură importantă, atât ca volum de investiţie, dar şi ca şi complexitate a procesului tehnologic. Ceea ce propunem noi Comisiei Europene are atât componentă de extindere a exploatării, cu sprijinul Cupu Min-ului şi, de ce nu, tot în judeţul Alba să avem şi componenta de prelucrare”, a explicat Boloş.
Ministrul a menţionat că a avut discuţii la nivelul Comisiei Europene de două ori până acum. „Avem trei industrii pe care le pregătim pentru accesarea de fonduri. Este vorba de industria chimică, industria siderurgică şi partea de materiale critice, care are aceste două proiecte pe care le-am menţionat”, a mai spus demnitarul.
Nu este pentru prima dată când se discută despre posibilitatea ca minereul ce se extrage din zăcământul de la Roşia Poieni să fie procesat în ţară şi să nu mai fie vândut, în ultimii ani în special în China, doar sub formă de concentrat de cupru uscat.
În 2017, ministrul Economiei de la acea vreme, Mihai Fifor, spunea, într-o vizită efectuată la Abrud, că dorinţa autorităţilor este să nu se mai vândă „pur şi simplu minereul”, ci să fie „dezvoltat în zonă”, acesta dând ca posibil loc de înfiinţare a unei uzine metalurgice oraşul Zlatna, din Apuseni.
În 2022, premierul României la acea vreme, Nicolae Ciucă, a afirmat, în urma unei vizite pe care a efectuat-o la SC Cupru Min SA Abrud, companie care exploatează zăcământul de la Roşia Poieni unde se află 60% din rezervele de cupru ale României, că trebuie sprijinite investiţiile astfel încât minereul de cupru să poată să fie prelucrat în ţară.
În 2023, Marcel Boloş, ministru al Finanţelor atunci, a spus, după ce a vizitat cariera, că au fost identificate două proiecte care au fost discutate cu conducerea Cupru Min: „Un proiect este cel referitor la prelucrarea minereului – aici a rămas ca să avem prezentate coordonatele principale ale proiectului şi tot ceea ce înseamnă costul investiţiei şi modul în care vom operaţionaliza schema de ajutor de stat personalizată. Un al doilea proiect e legat de prelucrarea minereului de cupru, adică obţinerea de produse finite pe teritoriul ţării noastre, care, considerăm noi, sunt proiecte de interes strategic pentru Cupru Min”.
Cupru Min, societate aflată în subordinea Ministerului Economiei, are ca obiect principal de activitate exploatarea şi livrarea în forme specifice de resurse/rezerve de minereu cuprifer din perimetrul minier Roşia Poieni. Concentratul extras de Cupru Min este dintr-un zăcământ de tip porfiric, care, pe lângă cupru, conţine şi alte metale.