Marcel Ciolacu: Am un motiv de îngrijorare în ceea ce priveşte finanţarea metroului de la Cluj-Napoca / Am început un dialog pentru a găsi o soluţie şi sunt ferm convins că vom găsi o soluţie

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că are un motiv de îngrijorare în ceea ce priveşte finanţarea metroului din Cluj Napoca, dar a adăugat că a început un dialog pentru a găsi o soluţie în acest sens şi a precizat că este ferm convins că acest lucru se va întâmpla.

Premierul Ciolacu a fost întrebat, sâmbătă, care ar putea fi sursele de finanţare pentru realizarea metroului de la Cluj-Napoca. 

”Am un motiv personal de îngrijorare în ceea ce priveşte finanţarea metroului de la Cluj-Napoca. Am vorbit şi cu domnul primar, ştie şi dânsul speţa foarte bine, dar dumneavoastră ştiţi la fel de bine ca şi mine, că finanţarea era parţială, erau doar 300 de milioane de euro, necesarul pentru această investiţie fiind de 2,2 miliarde. Deci oricum trebuia căutată o sursă de finanţare pentru a finaliza întreg proiectul.  Haideţi să vedem răspunsul Comisiei”, a afirmat Ciolacu.
El a fost întrebat şi despre situaţia cu certificatele verzi. 

”Am modificat legislaţia acolo  De aceea am şi vorbit cu domnul primar, n-am stat anchilozaţi. Adică, cumva, la ce mesaje am primit trebuia să anticipăm anumite lucruri, mai ales că este o investiţie în curs. Asta ar fi trebuit anticipată de către domnul primar, dar câteodată nu avem informaţia când ne dorim. Eu sunt ferm convins şi cu această modificare şi din certificatele verzi, e transport verde metroul. Am găsit soluţiile cele mai bune să nu oprim această investiţie”, a mai declarat premierul. 
El a mai fost întrebat cum s-a pierdut finanţarea de 300 de milioane din PNRR pentru metrou. 
”Dânşii au găsit anumite probleme în ceea ce priveşte  procedura de licitaţie. Este şi un raport al autorităţii de audit din România pe care l-au luat în considerare. Este şi un raport al Curţii de Conturi din România. Noi suntem obligaţi să tăiem 10% din împrumut. Nu-mi place să mă cert. Mie îmi place să găsesc soluţii. Decât să rămânem anchilozaţi… ”Eu am dreptate, Comisia are dreptate, nenorociţii ăia de la  Bruxelles vor să ne taie banii.”.. Deci, am început un dialog de a găsi o soluţie. Şi sunt ferm convins că vom găsi o soluţie”, a mai transmis premierul Ciolacu.
Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a dat asigurări, la începutul lunii septemrbei, că proiectul privind metroul va fi realizat, precizând că discuţia despre finanţare ”este de natură tehnică”, iar metroul ”are contract de finanţare din fonduri europene”. ”Dincolo de toate discuţiile din spaţiul public, doresc să ştiţi că metroul se face! În octombrie-noiembrie sosesc «cârtiţele» care fac tunelurile pentru metrou şi încep lucrările propriu-zise”, sublinia el.
”Dincolo de toate discuţiile din spaţiul public, doresc să ştiţi că Metroul SE FACE!! În octombrie-noiembrie sosesc «cârtiţele» care fac tunelurile pentru metrou şi încep lucrările propriu-zise. Acum se lucrează la devierea utilităţilor, au fost făcute exproprierile şi se pregăteşte prima staţie din Floreşti, de unde vor intra «cârtiţele» în subteran. Discuţia despre finanţare este de natură tehnică, metroul are contract de finanţare din fonduri europene”, spunea Emil Boc, ca răspuns la informaţiile referitoare la pierderea finanţării din PMRR pentur proiectul metroului din Cluj.
 
 

 

Filip Jianu, calificat în semifinalele turneului de tenis ITF de la Satu Mare, Raiffeissen Bank ITF Pro Circuit

Ciucă, despre posibilitatea unei candidaturi ca independent a lui Iohannis, pe liste de partid, cu semnături de susţinere: Din ce ştiu în momentul de faţă, nu cred că se ieşea cu un astfel de demers dacă exista această posibilitate, dar o să verificăm