Marcel Ciolacu: Rolul principal al CCR este de a apăra candidaţii şi dreptul lor de a fi aleşi

Premierul Marcel Ciolacu susţine că rolul principal al Curţii Constituţionale este de a apăra candidaţii şi dreptul lor de a fi aleşi, „nu de a fi o barieră” pentru participarea lor în alegeri.

„Hotărârea CCR în cazul doamnei Diana Şoşoacă pare la prima vedere, în lipsa unei motivări, disproporţionată în raport cu principiul democratic fundamental de a alege şi de a fi ales. Rolul principal al CCR este de a apăra candidaţii şi dreptul lor de a fi aleşi, nu de a fi o barieră pentru participarea lor în alegeri. Voi susţine întotdeauna că funcţiile trebuie câştigate la urne prin vot popular, pentru că aceasta este esenţa democraţiei. Sub aceste aspecte, consider că CCR trebuie să prezinte rapid motivarea care a stat la baza acestei hotărâri şi aceasta să conţină argumente legale şi constituţionale puternice. Altfel, vorbim de o vulnerabilitate a sistemului democratic din România care va impune o discuţie serioasă în societate cu privire la necesitatea unei ample reforme a Curţii Constituţionale”, a scris Ciolacu, duminică, pe Facebook.

Curtea Constituţională a României a admis, sâmbătă, cu majoritate de voturi, contestaţiile formulate de două persoane şi a anulat Decizia Biroului Electoral Central nr. 18/D din 3 octombrie 2024 privind înregistrarea candidaturii şi a semnului electoral ale Dianei Iovanovici-Şoşoacă la alegerile prezidenţiale. AGERPRES/(AS – autor: Dana Piciu, editor: Florin Marin, editor online: Adrian Dădârlat)

Sursa: www.agerpres.ro

Cinci descoperiri demne de Nobel care nu au câştigat premiul. Laureaţii din 2024 vor fi anunţaţi între 7 şi 14 octombrie

Armata israeliană spune că a ucis un comandant Hezbollah