Marco Rubio cere o regândire a intervenției internaționale în Haiti

„Provocarea fundamentală cu care ne confruntăm în Haiti este că niciunul dintre mecanismele internaţionale existente nu este adaptat acestui ansamblu de probleme”, a declarat Rubio, potrivit căruia Haiti „este în mod fundamental controlat de crima organizată”.

Rubio a mulţumit Kenyei, „foarte curajoasă”, care s-a plasat în fruntea unei forţe internaţionale menite să aducă stabilitate în această cea mai săracă ţară de pe continentul american.

Cu toate acestea, a declarat Rubio în faţa Comisiei pentru afaceri externe din Camera Reprezentanţilor, OAS, cu sediul la Washington, ar trebui să desfăşoare mai multe eforturi.

„De ce avem o OAS, iar OAS nu este capabilă să pună pe picioare o misiune pentru a se ocupa de regiunea cea mai critică din emisfera noastră?”, a întrebat el ca răspuns pentru o parlamentară.

El a precizat că SUA examinează alte posibile opţiuni, fără a preciza care.

Între timp, Washingtonul intenţionează să susţină reînnoirea misiunii multinaţionale de securitate, condusă de Kenya, atunci când aceasta va fi supusă aprobării de către ONU în cursul anului.

Misiunea internaţională este „o parte a răspunsului, însă ea nu va fi doar ea singură răspunsul”, a insistat Rubio.

Desfăşurată în iunie 2024, Misiunea Multinaţională de Sprijinire a Securităţii (MMAS) în Haiti, susţinută de Franţa, Canada şi SUA, se confruntă cu dificultăţi în a contracara violenţa, din lipsă de mijloace.

Departamentul de Stat a desemnat recent bandele haitiene drept organizaţii teroriste.

Haiti este condusă de instituţii de tranziţie şi de la mijlocul lui februarie cunoaşte o nouă escaladare a violenţei.

Bandele, care controlează circa 85% din Port-au-Prince, potrivit ONU, şi-au înmulţit atacurile în mai multe zone care se sustrăgeau până acum controlului lor, semănând teroare în rândul populaţiei.

Atacul din Washington provoacă reacții la nivel european

Un gigant hotelier investește puternic în România: Deschide 2 locații de lux la mare și la munte