Departamentul de Stat a prezentat luni călătoria ce va avea loc în perioada 8-12 iulie ca pe un pas pentru a reafirma angajamentul Washingtonului faţă de regiunea Indo-Pacific.
Câteva ore mai târziu, preşedintele Trump a anunţat că va impune taxe de 25% începând cu 1 august asupra importurilor din Japonia şi Coreea de Sud, principalii aliaţi regionali ai SUA şi parteneri vitali în contracararea puterii în creştere a Chinei. Donald Trump a anunţat de asemenea planuri de taxare a Malaeziei şi a altor cinci ţări membre ale Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), Rubio urmând să se alăture miniştrilor din aceste ţări la întâlnirile ce vor avea loc în capitala malaeziană Kuala Lumpur.
Malaezia se confruntă cu un tarif de 25%, Laos şi Myanmar cu 40%, Cambodgia şi aliatul SUA, Thailanda, cu 36%, iar Indonezia cu 32%.
Marco Rubio va urmări să consolideze relaţiile SUA cu partenerii şi aliaţii îngrijoraţi de strategia tarifară a preşedintelui Trump. Anunţurile lui Trump par să facă această sarcină mai dificilă. Turneul este văzut ca parte a concentrării atenţiei diplomaţiei americane asupra regiunii Indo-Pacific şi o încercare de a privi dincolo de conflictele din Orientul Mijlociu şi Europa, care au consumat o mare parte din atenţia administraţiei Trump.
“Subiectele principale pe care vrea să le atingă, evident, sunt reafirmarea angajamentului nostru faţă de Asia de Est, ASEAN, Indo-Pacific”, a declarat reporterilor un oficial din cadrul Departamentului de Stat.
“Cred că un mesaj cheie pe care secretarul doreşte să îl transmită este că suntem angajaţi şi prioritizăm acest lucru deoarece este în interesul Americii, corect? Promovează prosperitatea americană şi securitatea americană”, a adăugat el.
Oficialul a spus că Rubio este pregătit să discute despre comerţ, inclusiv să reitereze faptul că necesitatea de a reechilibra relaţiile comerciale ale SUA este semnificativă, reluând mesajele Casei Albe şi ale Reprezentantului SUA pentru Comerţ.
Ţările din ASEAN au fost neliniştite cu privire la tarifele anunţate de preşedintele Trump şi au pus la îndoială disponibilitatea administraţiei sale, care se ghidează după sloganul ‘America First’, de a se angaja pe deplin din punct de vedere diplomatic şi economic în relaţii cu regiunea.
“Există o dorinţă vie de a ne asigura că SUA chiar consideră Indo-Pacificul ca fiind principalul teatru al intereselor SUA, esenţial pentru securitatea naţională a SUA”, a spus Greg Poling, directorul Programului pentru Asia de Sud-Est din cadrul Centrului pentru Studii Strategice şi Internaţionale din Washington.
Duminică, Donald Trump a spus că SUA sunt aproape de finalizarea mai multor acorduri comerciale şi că va notifica alte ţări până pe 9 iulie cu privire la ratele mai mari ale tarifelor. De asemenea, el a transmis un mesaj grupului BRICS în timp ce liderii acestuia se întâlneau în Brazilia, ameninţând cu un tarif suplimentar de 10% orice ţară care se aliniază cu politicile “antiamericane”. Ţările BRICS includ state precum Indonezia, China şi India.
Săptămâna trecută, Donald Trump a anunţat că a ajuns la un acord comercial cu importantul partener din Asia de Sud-Est şi membru ASEAN, Vietnam, şi ar putea ajunge la un acord şi cu India. A exprimat însă îndoieli cu privire la un posibil acord cu Japonia, care este nu doar principalul aliat asiatic al Washingtonului, ci şi un investitor major în SUA.
Rubio nu a vizitat încă Japonia sau Coreea de Sud, celălalt principal aliat al SUA în Asia de Nord-Est, deşi Washingtonul consideră Indo-Pacificul principala sa prioritate strategică având în vedere ameninţarea percepută ca venind din partea Chinei.
Consilierul prezidenţial pentru securitate sud-coreean, Wi Sung-Lac, a plecat duminică la Washington pentru discuţii comerciale şi de apărare, Seulul urmărind să evite tarifele impuse de SUA. El îşi propune să se întâlnească cu Rubio şi să discute despre o posibilă întâlnire între Donald Trump şi preşedintele Lee Jae Myung, care a preluat funcţia luna trecută.