Marea Britanie a început verificări în masă ale transferurilor de criptomonede între Rusia, Emiratele Arabe Unite și China

#image_title

Agenția Națională de Criminalitate din Marea Britanie (NCA) a cerut companiilor financiare să fie mai active în schimbul de informații cu agențiile de aplicare a legii pentru a crește eficiența în detectarea tranzacțiilor ilegale cu criptoactive.

Potrivit agenției, peste 130 de miliarde de dolari sunt spălați anual în țară, iar veniturile rețelelor criminale ajung la 15,6 miliarde de dolari.

În parteneriat cu Autoritatea de Conduită Financiară (FCA), agenția a cerut entităților publice și private să lanseze campanii comune menite să crească gradul de conștientizare a riscurilor asociate criptomonedelor – în primul rând bitcoin și ether.

Agențiile se concentrează pe tranzacțiile care trec prin jurisdicții cu risc ridicat, inclusiv Rusia, China și Emiratele Arabe Unite. În viitorul apropiat, este planificată extinderea schimbului de informații între companiile care lucrează în aceste domenii.

Instituțiilor financiare li se recomandă să efectueze verificări suplimentare ale clienților care ar putea încălca regimul de sancțiuni sau pot participa la scheme de spălare a banilor. De asemenea, se va acorda atenție intermediarilor profesioniști care furnizează servicii care facilitează eludarea controlului financiar. Agenția subliniază separat necesitatea de a studia mai în profunzime schemele de recrutare a “catârilor de bani” – persoane prin conturile cărora trec fonduri dubioase. Numai în 2022, băncile britanice au înregistrat peste 39 de mii de conturi suspecte presupuse implicate în astfel de tranzacții.

O operațiune internațională la scară largă desfășurată la sfârșitul anului trecut în Marea Britanie a demonstrat amploarea operațiunilor cripto dubioase.

Poliția britanică, acționând cu sprijinul partenerilor străini, a scos din umbră două rețele transnaționale controlate din Rusia. Aceste structuri erau implicate în schimburi ilegale de numerar pentru criptomonede, servind intereselor oligarhilor, cartelurilor de droguri și serviciilor de informații. Rețeaua se întindea pe mai mult de 30 de țări, inclusiv regiuni din Europa, America de Sud și Orientul Mijlociu, și a acționat ca o “casă de compensare” pentru lumea interlopă globală. În timpul operațiunii, 84 de persoane au fost arestate, inclusiv 71 în Marea Britanie. Poliția a confiscat numerar și criptomonede în valoare de peste 25 de milioane de dolari.

UPDATE Avion prăbușit în Rusia: avea 49 de pasageri la bord / Autoritățile sunt în alertă maximă

Dominic Fritz îl apără pe Piedone: Sunt obligat moral. O fac ca să amintesc că inclusiv corupţii şi criminalii au drepturi. Statul de drept nu se apără cu cancanuri din dosare „pe surse” despre certuri cu nevasta/ Reacţia DNA şi a ministrului Justiţiei