Marea Britanie şi Cehia vor colabora pentru dezvoltarea reactoarelor modulare mici

#image_title

Luna trecută, Regatul Unit s-a angajat să investească în următorii patru ani 2,5 miliarde de lire sterline (3,4 miliarde de dolari) în programul SMR, menit să lanseze una dintre primele industrii nucleare la scară redusă din Europa.

Reactoarele modulare mici au în mod obişnuit o suprafaţă cât două terenuri de fotbal, componentele pot fi construite într-o fabrică, ceea ce le face mai ieftine şi mai rapide decât uzinele tradiţionale, a căror construcţie poate dura peste un deceniu.

“Lucrând cu partenerii cehi pe segmentul SMR, sprijinim industria britanică de inginerie, consolidăm baza noastră industrială şi ajutăm Marea Britanie să deţină o poziţie de lider în domeniul exporturilor de tehnologii ale viitorului”, a afirmat premierul britanic Kier Starmer.

În iunie, Marea Britanie a selectat Rolls-Royce SMR pentru a construi primele sale reactoare modulare mici, ca parte a planului de a accelera de la mijlocul anilor 2030 decarbonizarea reţelei sale de electricitate.

Compania britanică de stat Great British Energy ar urma să semneze anul acesta un contract pentru noile unităţi şi să aleagă o locaţie, în funcţie de obţinerea aprobărilor autorităţilor de reglementare.

Compania cehă de stat CEZ anunţase că va prelua o participaţie de aproximativ 20% în Rolls-Royce SMR, al cărei acţionar majoritar este compania de inginerie Rolls-Royce, şi intenţionează să construiască în ţară reactoare modulare mici cu o capacitate de până la trei gigawaţi (GW), echivalentul a şase unităţi, fiecare capabilă să asigure alimentarea a aproximativ un milion de locuinţe.

Multe ţări din întreaga lume, inclusiv SUA, Canada, România şi Cehia, analizează proiecte SMR, ceea ce deschide o piaţă uriaşă dacă proiectul din Regatul Unit va avea succes.

Directorul general al Rolls-Royce, Tufan Erginbilgic, a afirmat că se aşteaptă la “o creştere din punct de vedere material” a Rolls-Royce SMR.

Reactoarele modulare mici ar putea sprijini, după 2030, crearea a 3.000 de locuri de muncă şi ar asigura alimentarea a trei milioane de locuinţe, după ce vor fi conectate la reţea, au informat autorităţile britanice.

Resursele de energie primară ale României au crescut în 2025 pe fondul importurilor

Ceasul ticăie pentru NIS: Singura rafinărie de petrol care funcționează în Serbia, amenințată de sancțiuni