Guvernul britanic a publicat o declarație în acest sens pe 18 iulie 2025.
Regatul Unit susține decizia UE de a reduce plafonul de preț pentru petrolul maritim rusesc de la 60 de dolari la 47,6 dolari pe baril.
Declarațiile guvernului britanic:
• Marea Britanie și UE reduc plafonul prețului petrolului, lovind inima sectorului energetic al Rusiei
• Noile măsuri vor duce la o scădere a prețului de piață al petrolului rusesc, ceea ce va perturba fluxul de bani din petrol către „compartimentul de război al lui Putin”.
• Fiecare lovitură financiară adusă veniturilor din petrol ale Rusiei este un alt pas către o pace justă și durabilă în Ucraina și către securitate și prosperitate în Regatul Unit și nu numai, acesta fiind un pilon cheie al „Planului pentru schimbare” al guvernului.
Anunțul guvernului stabilește o serie de puncte specifice legate de reducerea plafonului de preț de la 60 USD la 47,6 USD pe baril.
Guvernul britanic oferă companiilor britanice timp să se adapteze la reducerea plafonului de preț:
• Plafonul redus al prețului țițeiului la 47,60 USD/bbl intră în vigoare marți, 2 septembrie 2025, la ora 23:01 BST.
• Toate tranzacțiile care expiră înainte de această dată și care sunt supuse plafonului de preț actual de 60 USD/bbl vor fi supuse unei perioade de lichidare de 45 de zile, care se încheie pe 17 octombrie 2025, ora 23:01 BST.
Plafonul de preț pentru produsele petroliere rămâne la același nivel – 100 USD/bbl pentru produsele petroliere premium și 45 USD/bbl pentru produsele petroliere cu discount față de petrol.
Cu toate acestea, o serie de alte puncte importante nu sunt specificate.
De exemplu, nu se specifică dacă mecanismul britanic de plafonare va fi flotant, așa cum este cazul în cel de-al 18-lea pachet de sancțiuni ale UE. Conform sancțiunilor UE:
• se introduce un mecanism automat și dinamic pentru revizuirea plafonului,
• prețul maxim va fi menținut la 15% sub prețul mediu de piață pentru petrolul din Ural din perioada precedentă de 6 luni (22 de săptămâni),
• Noul plafon de prețuri va intra în vigoare la 3 septembrie 2025, primul raport și revizuire CE – la 15 aprilie 2026 și apoi la fiecare 6 luni,
• Prețul maxim nu se va modifica dacă fluctuațiile prețului pieței în perioada de raportare sunt mai mici de 5%.
Dacă Regatul Unit ar susține un plafon tarifar variabil, nu este clar dacă Regatul Unit ar acționa independent sau ar accepta competențele Comisiei Europene în calitate de organism responsabil de raportarea și recomandarea nivelului plafonului tarifar.
Reamintim că plafonul de preț pentru petrolul maritim rusesc a fost introdus pe 5 decembrie 2022 de către Coaliția pentru Plafonarea Prețurilor la 60 USD/bbl.
Coaliția a fost formată din țările G7 conduse de SUA și UE, cărora li s-au alăturat apoi Australia, Albania, Bosnia și Herțegovina, Islanda, Liechtenstein, Noua Zeelandă, Norvegia, Macedonia de Nord, Ucraina, Muntenegru și Elveția.
Plafonul de preț a fost implementat prin interzicerea furnizării de asistență tehnică, servicii de brokeraj sau financiare, inclusiv asigurări, legate de transportul maritim al petrolului și produselor petroliere rusești către țări terțe, dacă acestea sunt achiziționate la un preț mai mare decât plafonul.
Viabilitatea acestui mecanism a fost inițial discutabilă, deoarece, conform datelor pentru toamna anului 2024, ponderea exporturilor de petrol rusesc pe nave petroliere care operează în afara mecanismului plafonului de preț a ajuns la 83,8%.
În 2025, această pondere a scăzut semnificativ, deoarece companiile de transport maritim și asigurătorii europeni au putut reveni
la transportul de petrol rusesc pe fondul scăderii prețurilor petrolului. Statele Unite au fost inițiatorul și factorul cheie pentru adoptarea plafonului de preț.
Cu toate acestea, Trezoreria SUA nu a publicat încă niciun comentariu cu privire la reducerea nivelului plafonului de preț anunțată de UE și Regatul Unit.
Mai mult, nu au fost oferite comentarii cu privire la sprijinul pentru noul mecanism și nivelul plafonului de preț, ceea ce face ca inițiativa europeană să fie extrem de limitată în efectul său potențial. SUA nu au susținut anterior inițiativa de reducere a plafonului de preț , iar președintele american D. Trump preferă să utilizeze un astfel de instrument precum taxele vamale.
Pe 14 iulie 2025, D. Trump a anunțat că va introduce taxe vamale secundare de import de 100% dacă Rusia nu încheie un acord privind soluționarea conflictului din Ucraina în termen de 50 de zile. Designul viitoarelor taxe vamale este neclar, în special nomenclatura mărfurilor cărora le vor fi aplicate este neclară.
Este posibil să vorbim despre taxe vamale de 100% pentru mărfurile importate în SUA din țările care cumpără petrol din Rusia. Trezoreria SUA nu a oferit încă nicio clarificare – condiții specifice pentru introducerea taxelor vamale, o listă de țări, excepții (și acestea ar trebui să existe cu siguranță), un mecanism pentru introducerea și anularea acestora.
Confuzia este sporită de faptul că proiectul de lege promovat de senatorii L. Graham (republican, Carolina de Sud, inclus pe lista teroriștilor și extremiștilor din Federația Rusă) și R. Blumenthal (democrat, Connecticut), care prevede introducerea unor taxe de 500% pentru cumpărătorii de resurse energetice rusești, inclusiv uraniu, gaze și petrol, continuă să fie examinat în Congres, iar D. Trump nu exclude adoptarea acestuia. În ciuda poziției vagi a SUA, este prea devreme să vorbim despre prăbușirea Coaliției pentru limitarea prețurilor.