Marea Britanie intenţionează să restricţioneze utilizarea cardurilor de credit pentru cumpărarea de criptomonede şi accesul consumatorilor la produse de creditare în criptomonede, a anunţat Autoritatea pentru Conduită Financiară (FCA), în contextul în care activele digitale urmează să fie reglementate oficial pentru prima dată, transmite Reuters.
Ministerul de Finanţe a precizat săptămâna trecută că va introduce o reglementare obligatorie pentru piaţa cripto, incluzând bursele, intermediarii şi emitenţii, în cadrul reglementărilor deja existente.
Comerţul cu criptomonede a cunoscut o expansiune rapidă în Regatul Unit, cu aproximativ 7 milioane de persoane, aproximativ 12% din populaţia adultă, deţinând astfel de active, a precizat FCA. Cu toate acestea, autoritatea avertizează că investitorii ”trebuie să fie pregătiţi să piardă toţi banii”.
Guvernul a prezentat noi propuneri legislative menite să combată ”actorii rău intenţionaţi” din industrie, susţinând în acelaşi timp inovaţia legitimă într-un sector aflat în plină dezvoltare.
FCA analizează acum introducerea unor restricţii asupra investitorilor individuali care folosesc fonduri împrumutate pentru a cumpăra criptomonede.
”Luăm în considerare o gamă largă de restricţii, inclusiv interzicerea utilizării cardurilor de credit pentru achiziţia directă de criptoactive şi utilizarea unor linii de credit furnizate de companii de tip e-money,” se arată într-un document publicat de FCA pentru consultare publică.
Consumatorii ar putea în continuare să folosească bani împrumutaţi pentru a cumpăra stablecoins – criptomonede care urmăresc menţinerea unei valori stabile în raport cu active precum dolarul american – cu condiţia ca acestea să fie emise de entităţi reglementate de FCA.
Conform unui sondaj comandat de FCA, 14% dintre investitorii în criptomonede din Regatul Unit au folosit credite pentru a achiziţiona astfel de active în 2023, în creştere faţă de 6% în 2022.
Regulatorul ia de asemenea în considerare impunerea unor restricţii asupra împrumuturilor şi creditării în criptomonede, inclusiv realizarea de verificări de bonitate şi testarea nivelului de cunoştinţe al consumatorilor în materie de investiţii.
Creditarea cu criptoactive implică oferirea de criptomonede în schimbul unor randamente, în timp ce împrumutul presupune obţinerea de fonduri în criptomonede ce urmează să fie rambursate cu dobândă.
Deşi acest segment reprezintă o mică parte a pieţei, FCA avertizează că implică ”riscuri semnificative”, precum pierderea dreptului de proprietate, probleme de lichiditate, lipsa verificărilor de bonitate şi neînţelegeri din partea consumatorilor.
Accesul investitorilor instituţionali va fi în continuare permis, a adăugat autoritatea.
FCA intenţionează, de asemenea, să crească transparenţa şi înţelegerea publicului în ceea ce priveşte ”staking”-ul, procesul prin care utilizatorii blochează token-uri digitale într-o reţea blockchain în schimbul unor recompense. Potrivit aceluiaşi sondaj, 27% dintre adulţii din Regatul Unit care deţin criptoactive au utilizat staking.
Hannah Meakin, partener la firma de avocatură Norton Rose Fulbright, a declarat că FCA încearcă să găsească un echilibru între inovaţie şi supraveghere adecvată: ”Este o provocare dificilă, iar eficienţa măsurilor se va vedea în practică.”