Marile companii petroliere din SUA au plătit guvernelor străine peste 42 de miliarde de dolari, de opt ori mai mult decât în SUA

Cele mai mari trei companii de explorare energetică din SUA au plătit peste 42 de miliarde de dolari guvernelor străine anul trecut, de aproximativ opt ori mai mult decât au plătit în Statele Unite, conform documentelor depuse la autorităţile de reglementare, transmite Reuters.

Dezvăluirile de la Exxon Mobil, Chevron şi ConocoPhillips au fost solicitate în acest an pentru prima dată, în conformitate cu o nouă cerinţă a Comisiei pentru Valori Mobiliare şi Burse.

Susţinătorii transparenţei au insistat pentru această regulă de mai bine de un deceniu, pentru a pune în lumină tranzacţiile financiare externe ale companiilor Big Oil în căutarea globală a petrolului şi pentru a oferi o idee dacă contribuabilii americani primesc o parte echitabilă din valoarea producţiei în creştere din SUA.

Statele Unite ale Americii au devenit cel mai mare producător de petrol şi gaze din lume în ultimii ani, datorită în principal unui boom din uriaşul bazin Permian din Texas şi New Mexico.

”Adevărul este că aici, în SUA, avem una dintre cele mai proaste oferte pentru extracţia resurselor noastre naturale”, a declarat Michelle Harrison, consilier general adjunct pentru EarthRights International, un grup de promovare a mediului.

Aproximativ 90% din plăţile globale de aproape 25 de miliarde de dolari ale Exxon au fost către guverne străine în 2023, chiar dacă aproape un sfert din veniturile din explorare şi producţie globale ale Exxon provin din Statele Unite.

Gigantul petrolier din Texas a plătit 22,5 miliarde de dolari sub formă de taxe, redevenţe şi alte articole în străinătate, în fruntea listei fiind Emiratele Arabe Unite (7,4 miliarde de dolari), Indonezia (4,6 miliarde de dolari) şi Malaezia (3,2 miliarde de dolari), potrivit declaraţiilor depuse.

Prin contrast, Exxon a făcut plăţi de aproximativ 2,3 miliarde de dolari în plăţi în SUA în 2023, inclusiv doar 1,2 miliarde de dolari către Serviciul fiscal al SUA, potrivit raportului Exxon.

Câştigurile din amonte ale Exxon din SUA au totalizat 4,2 miliarde de dolari, comparativ cu 17,1 miliarde de dolari pe pieţele din afara SUA, conform raportului anual 2023 al Exxon. În preambulul raportului SEC al Exxon, compania s-a plâns că comparaţiile dintre plăţile din SUA şi din străinătate nu sunt corecte şi a spus că plăţile guvernului SUA au totalizat 6,6 miliarde de dolari anul trecut, când sunt incluse peste 4 miliarde de dolari sub formă de taxe de stat şi locale omise de reglementări. Exxon a refuzat să comenteze.

Între timp, Chevron a plătit 14,6 miliarde de dolari guvernelor străine în 2023, inclusiv 4 miliarde de dolari numai Australiei, potrivit dosarelor. Compania a plătit doar 2 miliarde de dolari în SUA, potrivit declaraţiilor.

Un purtător de cuvânt al Chevron a spus că cheltuielile generale ale companiei în SUA pot fi mult mai mici decât în ​​câmpurile petroliere din străinătate.

Proprietăţile Chevron din Bazinul Permian, de exemplu, totalizează aproximativ 2,2 milioane de acri, aproximativ 75% din acel teren fiind conectat fie cu plăţi de redevenţe reduse, fie fără redevenţe.

Directorii Chevron văd asta ca pe un avantaj imens şi unul care creează valoare pentru acţionari, conform prezentărilor companiei.

Anul trecut, majoritatea profiturilor Chevron din amonte au provenit de pe pieţele internaţionale – la 17,4 miliarde de dolari, comparativ cu 4,1 miliarde de dolari în Statele Unite – conform raportului anual 2023 al Chevron.

Chevron nu a criticat parametrii de dezvăluire în declaraţia sa şi a spus Reuters că va continua să lucreze cu agenţiile relevante pentru transparenţă şi responsabilitate între guverne şi industrie.

Pentru ConocoPhillips, doar 1,3 miliarde de dolari dintr-un total de 6,5 miliarde de dolari în totalul plăţilor globale de anul trecut au fost către SUA, potrivit declaraţiilor.

Compania a refuzat să comenteze.

 

Israelul anunţă oficial că a început o operaţiune terestră `limitată și țintită` în sudul Libanului

Compania Starlink a lui Elon Musk testează de câteva luni în România, cu sprijinul ANCOM, relaxarea unei reglementări globale privind sateliţii ce datează din anii ‘90