Sute de mii de manifestanţi antiguvernamentali sfidau luni o interdicţia de circulaţie şi forţele de securitate în Bangladesh şi defilau pe străzile din capitală, Dacca, după o zi sângeroasă în care cel puţin 94 de persoane au fost ucise în întreaga ţară, relatează AFP.
Şeful armatei Bangladeshului, generalul Waker-Uz-Zaman, urma să se adreseze ţării, a declarat AFP un purtător de cuvânt al Forţelor armate fără să ofere detalii.
Sâmbătă, generalul anunţa într-un comunicat că militarii se vor afla ”mereu alături de popor”.
”A venit timpul manifestaţiei finale”, tuna duminică Asif Mahmud, unul dintre liderii mişcării studenţeşti care se află la originea contestării, îndemnând să se defileze în capitală.
Cel puţin 300 de persoane au fost ucise de la începutul manifestaţiilor, în iulie, potrivit unui bilanţ întomit de AFP pe baza datelor poliţiei, unor oficiali şi unor surse spitaliceşti.
Un vast dispozitiv de securitate a fost desfăşurat la Dacca, unde străzile care conduc către biroul premierului Sheikh Hasina au fost baricadate de către poliţie şi armată cu sârmă ghimpată, au constatat jurnalişti AFP.
Potrivit unor martori, mulţimi largi mărşăluiau pe străzi în Dacca şi au doborât baraje.
Cotidianul Business Standard estimează că aproximtiv 400.000 de protestatari defilau luni, un număr pe care AFP scrie că nu a fost în măsură să-l verifice.
În ţară, o interdicţie de circulaţie a intrat în vigoare duminică seara.
Cele 3.500 de fabrici au fost închise.
Accesul la Internet era în mod general tăiat luni, potrivit unor furnizori şi organisme de supraveghere.
Duminică, noi ciocniri între opozanţi ai lui Hasina, forţe de ordine şi susţinători ai partidului aflat la putere s-au soldat cu 94 de morţi în întreaga ţară.
Acesta este cel mai grav bilanţ înregistrat într-o singură zi de la începutul manifestaţiilor antiguvernamentale, în această ţară musulmană cu 170 de milioane de locuitori, în care studenţii contestă, pe fondul unui şomaj accentuat al absolvenţilor, favorurile de care beneficiază apropiaţi ai puterii pentru a deveni funcţionari.
Între morţi se află cel puţin 14 poliţişti, potrivit unui purtător de cuvânt al poliţiei, Kamrul Ahsan.
Taberele rivale s-au înfruntat cu lovituri de baston şi cuţit, iar forţele de ordine au tras cu gloanţe reale.
Un comisariat, la Enayetpour (nord-est) a fost luat cu asalt, iar 11 poliţişti au fost ucişi, potrivit poliţiei.
Întreaga Dacca s-a transformat într-”un câmp de bătălie”, iar o mulţime de câteva mii de manifestanţi a indcendiat maşini şi motociclete în apropierea unui spital, potrivit altei surse din poliţie.
”Violenţa şocantă din Bangladesh trebuie să înceteze”, a îndemnat duminică Înaltul Comisar ONU însărcinat cu Drepturile Omului Volker Türk, îngrijorat cu privire la ziua de luni, în contextul în care ”mişcarea de tineret a partidului aflat la putere se mobilizează împotriva protestatarilor”.
Luni, mii de oameni s-au adunat într-o piaţă, la Dacca, pentru a-i cere demisia lui Hasina.
Ei răspundeau apelului colectivului studenţesc Students Against Discrimination, care a îndemnat cu o zi înainte la nesupunere civilă.
APEL LA RETRAGEREA TRUPELOR
Aceste confrunătri sunt unele dintre cele mai sângeroase de la instalarea la putere, în urmă cu 15 ani a lui Hasina.
În vederea restabilirii ordinii, Guvernul acesteia a închis şcoli şi universităţi şi a desfăşurat armata.
Foşti oficiali militari şi-au exprimat susţinerea faţă de contestatari.
Într-o luare de poziţie extrem de simbolică împotriva premierului, un fost şef al armatei, generalul Ikbal Karim Bhuiyan, şi mai mulţi foşti ofiţeri de rang înalt au cerut retragerea trupelor din stradă, subliniind că oamenilor ”nu le mai este frică să-şi sacrifice viaţa”.
În mai multe cazuri, militari şi poliţişti nu au intervenit împotriva protestatarilor, spre deosebire de luna trecută.
”Cei care se fac vinovaţi de împingerea locuitorilor acestei ţări într-o stare de mizerie atât de extremă trebuie să fie trimişi în faţa justiţiei”, a subliniat Bhuiyan.
”SĂ TRĂIASCĂ LIBERE”
Bangladeshul are mulţi absolvenţi şomeri, iar studenţii cer abolirea unui sistem de discriminare pozitivă care rezervă cote de locuri de muncă în sectorul public familiilor veteranilor independenţei.
Acest sistem – parţial abolit în 2018 – a fost restaurat în iunie de către justiţie, aprinzând fitilul, după care a fost respins din nou de către Curtea Supremă la sfârşitul lui iulie.
Criza socială s-a transformat în criză politică începând de la 16 iulie, când reprimarea s-a soldat cu primnele morţi, manifestaţii cerând atunci demisia lui Hasina.
”Nu mai este vorba doar despre cote de locuri de muncă”, a declarat AFP la Dacca Sakhawat, o tânără manifestantă.
”Vrem ca viitoarele generaţii să trăiască libere”, a subliniat ea.