Cu aproape 64.000 de adăposturi, Suedia este una dintre ţările cu cel mai mare număr de buncăre din lume. Din 2024, Agenţia suedeză pentru contingente civile (MSB) a intensificat inspecţiile şi controalele la aceste adăposturi.
Suedia, care a devenit cel de-al 32-lea membru al NATO la începutul lunii martie 2024, şi-a crescut cheltuielile pentru a-şi îmbunătăţi capacităţile operaţionale ale serviciilor de urgenţă în caz de conflict, pentru a-şi consolida securitatea cibernetică şi pentru a-şi completa stocurile de medicamente.
Un proiect major de modernizare a adăposturilor mari, capabile să găzduiască mii de persoane, este de asemenea în derulare, a anunţat MSB într-un comunicat publicat luni.
Lucrări au început până acum la 25 din cele 80 de adăposturi speciale.
În 2025, MSB intenţionează să continue înlocuirea filtrelor pentru a îmbunătăţi protecţia împotriva armelor de război chimice şi radiologice.
În ianuarie, premierul Ulf Kristersson a declarat că ţara sa „nu este în război, dar nici în pace”.
Ţara nordică şi-a redus cheltuielile militare după încheierea Războiului Rece, dar a inversat această direcţie după anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia în 2014.
Autorităţile suedeze au reactivat conceptul de „apărare totală” în 2015 şi au intensificat acest efort după invadarea Ucrainei în 2022, desemnând un ministru al Apărării Civile, alături de ministrul al forţelor armate, pentru a mobiliza toată societatea.