Potrivit unui comunicat al Salvaţi Copiii transmis miercuri, lucrările au constat în renovarea şi dotarea Secţiei de Terapie Intensivă, a Blocului Operator şi a Secţiei Obstetrică Ginecologie 4, precum şi dotarea Secţiei de Neonatologie.
Proiectul de modernizare include: refacerea instalaţiilor electrice, termice şi sanitare, a celor de gaze medicale, precum şi a sistemelor de ventilaţie şi climatizare, pentru a asigura un mediu steril adecvat intervenţiilor chirurgicale de înaltă complexitate; modernizarea sălilor de operaţie şi înlocuirea echipamentelor medicale cu unele de ultimă generaţie. Pentru a garanta siguranţa pacientelor, înainte de relocarea activităţii, au fost necesare lucrări de revizie în sala de operaţii din cadrul Centrului de Excelenţă al Maternităţii Polizu şi relocarea Unităţii de Transfuzii Sanguine, care să permită desfăşurarea intervenţiilor chirurgicale în condiţii optime pe perioada lucrărilor de renovare şi modernizare.
Având în vedere faptul că Blocul Operator şi secţia ATI nu au mai beneficiat de lucrări de modernizare complexe şi complete de peste patru decenii, au fost necesare intervenţii suplimentare faţă de planul iniţial.
Anual, medicii efectuează aproximativ 3.200 de intervenţii în Blocul Operator, dintre care peste 1.200 sunt majore, cu un grad ridicat de complexitate. În Secţia de Terapie Intensivă şi Blocul Operator ajung anual aproximativ 5.000 de paciente pentru intervenţii chirurgicale complexe, de la sarcinile cu risc crescut, până la patologii din sfera oncologică.
Anual, în secţia Obstetrică-Ginecologie IV (Septica) sunt tratate peste 2.200 de paciente, dintre care aproximativ 660 sunt transferate din alte secţii ale spitalului, iar aproape o treime provin din mediul rural. În cadrul proiectului au fost realizate lucrări de renovare în 11 saloane.
Revizia sălii de operație
Complementar cu lucrările la aceste trei secţii majore, a fost necesar şi s-a intervenit în ceea ce priveşte revizia sălii de operaţie din cadrul Centrului de excelenţă din Maternitatea Polizu, respectiv relocarea Unităţii de Transfuzii Sanguine (UTS). Totodată, s-au făcut noi dotări la Secţia de Neonatologie.
Pe perioada implementării proiectului de renovare extinsă a Blocului Operator şi ATI, activitatea din cadrul acestora s-a desfăşurat şi se derulează în continuare în sala de operaţii din cadrul Centrului de Excelenţă al Maternităţii Polizu, unde s-au efectuat doar mici intervenţii, precum histeroscopii, chiuretaje biopsice, etc. Cazurile obstetricale şi ginecologice cu patologie complexă, precum şi cele cu potenţial de agravare au fost redirecţionate către alte unităţi sanitare.
Aceste lucrări au inclus reparaţia sistemului modular de compartimentare a sălii de operaţie, verificarea tehnică periodică a lămpii scialitice cu două braţe Trilux, verificarea funcţionalităţii uşii automate SHD, a mesei de operaţie, precum şi înlocuirea filtrelor necesare ventilaţiei.
Pentru asigurarea unor condiţii optime de lucru a fost necesară amenajarea unui spaţiu adecvat dedicat Unităţii de Transfuzii Sanguine.
Anual, Maternitatea Polizu îngrijeşte aproximativ 3.000 de nou-născuţi, dintre care 10-11% sunt prematuri. Au fost achiziţionate o serie de echipamente performante, printre care se numără: aparat de mixare a soluţiilor parenterale, kit balon resuscitare şi hotă cu flux laminar.