Médecins sans frontières anunţă ”cu inima grea” că părăseşte Rusia după 32 de ani de activitate în această ţară, după ce Moscova o şterge din registrul ONG-urilor străine

Organizaţia nonguvernamentală (ONG) Médecins sans frontières (Medici fără frontiere, MSF) nu mai este binevenită în Rusia şi îşi anunţă plecarea din această ţară după 32 de ani de activitate, după ce Moscova a decis să o retragă de pe lista organizaţiilor străine agreate, relatează AFP.

MSF este ultima dintr-o serie de asociaţii de caritate, de apărarea drepturilor omului şi ONG-uri finanţate din Occident care-şi suspendă operaţiunile în Rusia după invazia Ucrainei.

Asociaţia umanitară a anunţat luni într-un comunicat că a primit luna trecută o scrisoare de la Ministerul rus al Justiţiei prin care era anunţată că a fost ştearsă din registrul ONG-urilor străine din Rusia.

Această decizie se aplica aripii olandeze a MSF în Rusia, singura activă în această ţarî. Ea a pus, astfel, capăt activităţilor ONG-ului în Rusia.

”Pentru a ne conforma acestei decizii, a trebuit să ne închidem operaţiunile în ţară şi să reziliem contractele personalului nostru”, a declarat AFP Maria Borşeva, o purtătoare de cuvânt al MSF.

Există în continuare o ”sucursală” care se ocupă de activităţile operaţionale în Rusia, precizează ea.

Anul trecut, Rusia a declarat drept ”indezirabile” ONG-urile Greenpeace, Transparency International şi WWF şi le-a interzis ă mai opereze pe teritoriul rus.

”Cu inima grea, trebuie să punem capăt activităţilor noastre în Rusia”, anunţă MSF, care precizează că supervizat zeci de programe începând din 1992.

MSF anunţă că a furnizat un ajutor umanitar unui număr de peste 52.000 de refugiaţi şi persoane deplasate, de la invadarea Ucrainei de către Kremlin.

Peste 15.400 de persoane au primit o susţinere medicală, mentală sau psihosocială gratuită, potrivit ONG-ului.

Maria Borşeva precizează că peste 50 de persoane lucrau în Rusia.

MSF a cheltuit 3,4 milioane de euro prin programe în această ţară anul trecut, potrivit site-ului organizaţiei.

”Numeroase persoane care au nevoie de un ajutor medical şi umanitar rămân de-acum fără susţinerea pe care le-am fi putut-o oferi”, deplânge Norman Sitali, un reprezentant al operaţiunilor MSF în Rusia.

Organizaţiei ”MSF i-ar plăcea să continue să lucreze în Rusia, dacă şi atunci când acest lucru va fi posibil”, declară el.

Suceava: O femeie şi doi copii răniţi după coliziunea dintre un autobuz şi un autoturism

Prahova: Peste 600 de apeluri, în mai puţin de patru luni, privind prezenţa urşilor în zone locuite sau frecventate de om / Cele mai multe situaţii, în staţiunile Buşteni şi Sinaia