Medic, despre serviciile stomatologice pentru copii: Cred că ar trebui servicii separate. Protocoalele, şi în alte ţări, spun ca părintele să nu intre în cabinet cu copilul

Profesorul Mihai Juncar, chirurg maxilo-facial şi fondatorul clinii MaxiloMED, afirmă că sunt situaţii în care părinţii sunt cei care induc stări de teamă copiilor pe care îi aduc la stomatolog, motiv pentru care sunt ţări în care protocoalele prevăd ca părintele să nu intre în cabinetul dentistului alături de cel mic.

”Din ce am observat şi din ce am observat şi din feedback-ul colegilor mei pedodonţi, nu neapărat copiii sunt problema. De obicei, problema derivă de la adulţi, iar probabil unii dintre noi le facem fără să ne dăm seama. Eu sper că au trecut vremurile când eram eu copil şi unii părinţi spuneau: nu fă aia, că te duc să-ţi facă injecţie! Sau nu fă aia, că te duc la doctor! Protocoalele, şi în alte ţări, spun ca părintele să nu intre în cabinet cu copilul. De ce? Fiindcă părintele, la rândul lui, este stresat de traumele lui personale şi stresează copilul, induce copilului, care simte, acea tensiune pe care părintele o are. În general, copiii sunt complianţi”, a afirmat, luni seară, la , profesorul universitar Mihai Juncar.

 
El a explicat că unul dintre avantajele copiilor este că se vindecă foarte repede, dar, pe de altă parte, se pot decompensa mai repede.

 
În ceea ce priveşte mediul în care ar trebui realizate tratamentele stomatologice pentru copii, Mihai Jucar este de părere că este nevoie de spaţii dedicate celor mici.
 
”Serviciile acestea, eu, personal, le văd uşor separate. Una este dacă ai un prestator de servicii medicale pentru adulţi şi alta este un prestator de servicii medicale pentru copii. Nu zic că nu se pot suprapune, dar… îmi amintesc când eram student la medicină generală şi profesorul ne-a spus: ar trebui să vă intre în cap foarte bine că un copil nu este un adult în miniatură, este cu o biologie diferită, este cu o fiziologie diferită, un copil este diferit”, a mai afirmat profesorul universitar Mihai Juncar.
 
El a precizează că, deşi clinicile MaxiloMED au posibilitatea de a face anestezie generală copiilor pentru realizarea tratamentelor stomatologice, astfel de situaţii sunt foarte rare, întrucât cei mici cooperează foarte bine cu stomatologul.

UPDATE – Incendiu la un azil de bătrâni din municipiul Tulcea/ 40 de persoane, evacuate din clădire şi transportate la unităţi medicale pentru evaluare/ A fost activat Planul Roşu de Intervenţie/ Incendiul, stins – FOTO / VIDEO

JO, gimnastică artistică: Japonia câştigă medalia de aur în finala masculină pe echipe