Medic obligat să plătească daune de 80.000 de euro, dar exonerat de vină prin prescripție, după ce o pacientă a murit după o operație greșită

Un medic anestezist acuzat de ucidere din culpă în urma morții unei paciente care intrase în comă după o intervenție chirurgicală la o clinică privată a fost scutit definitiv de răspundere penală, după ce Curtea de Apel a constatat prescripția faptei. Cu toate acestea, instanța a obligat-o pe inculpată să plătească despăgubiri morale de 80.000 de euro către familia victimei, alături de cheltuieli materiale și judiciare consistente.

Pacienta fusese internată la începutul anului 2012 într-o clinică de chirurgie, unde a suferit o „histerectomie (…) pe care în mod greşit au apreciat-o ca fiind urgenţă”, potrivit rechizitoriului. Femeia nu ar fi fost stabilizată din punct de vedere glicemic și tensional, dar intervenția a avut loc oricum, iar „situaţie peste care s-a suprapus procedura neadecvată de anestezie peridurală cu substanţă Ropivacaină (…), factori care au condus la o disfuncţie majoră cardio-vasculară”, mai arată documentul oficial.

Pacienta a intrat în comă în timpul operației și a fost transferată ulterior la spitalul de stat, unde a decedat câteva luni mai târziu, în urma unui stop cardiac. „Nu i-a acordat o resuscitare eficientă şi promptă (…), împrejurări în care victima a fost transferată (…), unde (…) a suferit un stop cardiac şi a decedat, existând legătură directă de cauzalitate între conduita medicală a inculpatei şi moartea violentă a victimei”, susține actul de sesizare a instanței.

13 ani pentru o hotărâre care nu condamnă. Viața unei paciente, plătită în euro

Deși Judecătoria a decis inițial achitarea medicului A.C., Curtea de Apel a desființat parțial sentința și a stabilit încetarea procesului penal pe motiv de prescripție. Hotărârea este definitivă. În plan civil, însă, instanța a admis acțiunea familiei pacientei, stabilind daune morale de 80.000 de euro și daune materiale în valoare de 6.134 de lei.

„În baza art. 396 alin. (8) C. proc. pen. (…), încetează procesul penal cu privire la inculpata (…) ca efect al prescripţiei răspunderii penale”, se arată în minuta instanței.

În motivarea deciziei, Curtea de Apel Constanța a apreciat, printre altele, „că se justifică acordarea de daune morale în cuantum de câte 80.000 de euro, ca pretium doloris, în compensarea traumelor psihice suferite de partea civilă (…), cauzate de decesul victimei (…), mama sa, o persoană activă, lucrând ca inginer, la vârsta de 55 ani, ca urmare a faptei inculpatei, medic de profesie, ca urmare a unei intervenţii chirurgicale care, în mod normal, nu ar fi trebuit să presupună asemenea riscuri“, citează Ziarul Amprenta.

Curtea constată că pentru infracţiunea reţinută în cazul inculpatei termenul general de 8 ani al prescripţiei răspunderii penale prevăzut de art. 154 alin. (1) lit. c) C. pen., s-a împlinit la data de 10.04.2020“.

Instanța a obligat medicul și clinica privată în solidar să suporte și cheltuieli judiciare de peste 14.000 lei.

Sursa: www.stiripesurse.ro

BREAKING – Se aprinde conflictul dintre marile puteri nucleare din Asia – India atacă cu rachete teritoriul pakistanez

LIVE TEXT – Război în Ucraina: Atac ucrainean cu drone asupra Moscovei. Peste 100 de drone au vizat teritoriul rus