Întârzierile în decontarea plăţilor CNAS către farmacii reprezintă un risc “real “pentru accesul pacienţilor la tratamente esenţiale, afirmă reprezentanţii farmaciştilor din România, aceştia susţinând că întârzierile la plata medicamentelor compensate au atins cote “îngrijorătoare”, care afectează semnificativ capacitatea de aprovizionare şi funcţionare a farmaciilor.
Astfel, afirmă ei, farmaciile sunt în situaţia de incapacitate de plată, cu riscul de a rămâne fără medicamentele esenţiale pentru pacienţi.
“Asociaţia Farmaciilor şi Farmaciştilor din România (AFFR), Asociaţia Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR), Asociaţia Farmaciilor Independente Ethica (AFIE), Asociaţia Farmaciilor Tradiţionale şi a Practicienilor (AFTaP) şi Colegiul Farmaciştilor din România (CFR) trag un semnal de alarmă faţă de situaţia financiară critică în care se află farmaciile din cauza întârzierilor de până la 90 de zile la plăţile Caselor de Asigurări de Sănătate pentru medicamentele eliberate în regim compensat şi gratuit. Distribuitorii de medicamente se confruntă şi ei cu întârzieri similare la plăţile din partea spitalelor”, se arată într-un comunicat remis, miercuri, AGERPRES.
Potrivit sursei citate, depăşirea termenelor obligaţiilor de plată ale caselor de asigurări de sănătate către farmacii determină întârzieri la plata datoriilor pe întreg lanţul farmaceutic – farmacie, distribuţie, producţie.
Sistemul riscă să se prăbușească
În plus, susţine aceeaşi sursă, farmaciile plătesc TVA către stat de fiecare dată când medicamentele compensate sunt eliberate către pacient, fără a avea însă nicio predictibilitate asupra termenelor la care vor încasa sumele restante.
“Toate aceste întârzieri de plată au un impact puternic negativ asupra stabilităţii financiare a farmaciilor şi distribuitorilor de medicamente, cei mai afectaţi fiind, în primul rând, pacienţii al căror acces la tratamentele salvatoare de vieţi poate fi compromis. Situaţia este cu atât mai critică pentru pacienţi în cazul farmaciilor care deservesc comunităţi din zone rurale sau izolate, unde accesul la tratament depinde aproape exclusiv de aceste unităţi farmaceutice”, se mai arată în comunicat.
Totodată, afirmă farmaciştii, lipsa de predictibilitate în plata sumelor datorate generează un dezechilibru “periculos” în întregul lanţul comercial, punând presiune pe stocurile disponibile şi afectând în mod direct siguranţa accesului pacienţilor la tratamentele de care au nevoie.
“Medicamentele gratuite şi compensate sunt esenţiale pentru pacienţii cu boli cronice sau cu venituri reduse, iar orice întârziere în eliberarea acestora poate avea consecinţe serioase asupra stării de sănătate a populaţiei şi asupra încrederii sale în sistemul public de sănătate. Înţelegem situaţia dificilă cu care se confruntă economia ţării în această perioadă, dar farmaciile se numără printre companiile care plătesc, corect şi la timp, taxele către statul român”, afirmă aceeaşi sursă.
ADRFR, AFFR, AFIE, AFTaP şi Colegiul Farmaciştilor din România consideră că este instituţiile statului trebuie să identifice în mod transparent soluţii rapide, viabile şi sustenabile, care să garanteze stabilitatea sistemului farmaceutic şi siguranţa pacienţilor.